Balavány György
Balavány György

Nem a buzeránsok a bűnösök, hanem a képmutatók.

Nemcsak húsvét nagypéntekestől, de maga a kereszténység – vagy valami, amit kereszténységnek neveznek – kezd valamiképp kötelező jelleget ölteni. A legtöbb kérdésben keresztény erkölcsi hagyományra hivatkozik az ország vezetése. A "keresztény" erkölcsi hagyomány pedig szerintük az, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata, a nő gyerekszülésre való, a házasságon kívüli szex bűn, a genderkutatás bűn, a transzneműség egyrészt bűn, másrészt nem létezik, a homoszexualitás bűn, a melegházasság bűn, és ezekkel az állításokkal vitatkozni bűn. Fundamentalista körökben úgy festik le az Örökkévalót, amit aki szomorú és dühös, ha egy kamaszgyerek magához nyúl, vagy ha egy párnak a fajfenntartási célú és szigorúan genitális szexen kívül egyéb ötletei is támadnak. Ugyanitt persze a menekültekkel és a hajléktalanokkal irgalmasnak lenni szintén bűn, a gyereket nem verni bűn, liberálisokat emberszámba venni főbenjáró bűn, a vasárnapi bevásárlás pedig a pokol mohó szája – de a főhangsúly valahogy mindig a szexualitáson van, mintha a Jóisten főállásban azzal lenne elfoglalva, hogy ki, kivel, hogyan és hányszor.

Mindezt persze lehetne kiragadott bibliai idézetekkel alátámasztani. Azonban ha a keresztény hagyomány autentikus forrásának a Bibliát tekintjük (és nyugodtan tekintsük annak), akkor meglepve tapasztalhatjuk, hogy ezek a kérdések messze nem olyan hangsúlyosak, mint amennyire a keresztény kurzus foglalkozik velük. Sőt, egész más "értékrendet" és hangsúlyokat találunk. Az erkölcsi tanítás foglalata a törvény (Tóra), a törvény foglalata pedig ez: "szeresd az Urat, a te Istenenedet teljes szívedből, lelkedből és elmédből, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat." Az evangélium ezt úgy summázza, hogy a törvény betöltése a szeretet; aki szeret, betöltötte a törvényt; a szeretet nem tesz kárt a felebarátnak.

Jézus az evangéliumokban rengeteget beszél erkölcsi kérdésekről, szexuális etikáról azonban meglepően ritkán, összesen háromszor, mindegyik esetben a házasságtörés kérdésében, de ilyenkor is az irgalmasságot és megbocsátást hangsúlyozva. Hasonló arányt találunk az apostoli levelekben. A tízparancsolatban szerepel a "Ne paráználkodjál" követelménye; mondhatjuk, hogy az élet teljességét szabályozó erkölcsi törvényben ez a kérdés tíz százalékos arányban van jelen. A Biblia szexuális útmutatását talán a hűség szóval lehetne összefoglalni. De maga Jézus érdekes módon egyszer sem ostorozta a hellén kor ún. "szexuális elfajzásait". Az erkölcsi felháborodásának céltáblája bő kilencven százalékban a képmutató vallásosság volt. És ez igaz az apostolok és az ószövetségi próféták esetében is.

Az eredeti keresztény etika szerint a legsúlyosabb bűn a hazug, szertartásokkal és emberi hagyományokkal takarózó, kívül cicomás, belül üres vallásoskodás. (Ma ezt példának okáért a kötelező nagypéntek, a stadionszentelés meg a politikai messiások előtti hódolat szemléltetheti.) Legalább ilyen súllyal esik latba a szegényekkel, a megalázottakkal, a menekültekkel, az árvákkal és özvegyekkel való kegyetlen, kirekesztő bánásmód, a hideg ítélkezés, a hazudozás, a gőg, a kapzsiság – vagyis a pénz bálványozása – a kizsákmányolás és zsarnokság. Nem, ezek nem a modern balos ideológiák, hanem a Biblia alapfogalmai.

Jézust nem az ún. "hitetlen világ" vetette ki magából, hanem az akkori egyház. Pont az volt a vallásos képmutatók vádja, hogy paráznákkal és lumpokkal tölti az idejét. És az emberré lett Isten az eredeti hagyomány szerint a keresztáldozattal mutatta meg, hogy mi a keresztény etika pozitív oldala: odaállt az ítélet helyére, hogy őrá hulljon minden bűn büntetése, és minden vádaskodás őt érje. Ezért nincs örök halál, és ezért nincs kárhozat. A pozitív értelemben vett keresztény etika specialitása a felebaráti szeretet abszolutuma: az, hogy Jézus meghalt mindenkiért, az ellenségeiért is. A képmutatókért is, meg azokért is, akik bukdácsolva, nehézkesen, de megpróbálják őt őszintén követni.

Erről szól a kereszténység, nem a szexről. Az egyházi vezetőknek meg az új magyar államvallás felkent papjainak ki kéne már vonulni mások hálószobáiból, és önvizsgálatot tartani, amíg nem késő. Mert van kárhozat és van ítélet, ami a Biblia szavai szerint "a képmutatók sorsa" (Mt 24, 51.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt

Mark Knopfler hat év után visszatér Budapestre

Mark Knopfler hat év után visszatér Budapestre

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön