szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyenlítő mentén fekvő országok konkrétan élhetetlenek lesznek.

A szkeptikusok szeretnek feltételes módban és jövő időben beszélni az éghajlatváltozásról, egy most elkészült, a korábbi tudományos kutatások eredményeit összegző tanulmány szerint azonban a jövő közelebb van, mint gondolnánk, és már feltételes módról sincs értelme beszélni.

A tanulmány hamarosan megjelenik a világ egyik legnagyobb presztízsű tudományos folyóiratában, a Nature-ben, a legfontosabb következtetéseivel azonban jobb minél hamarabb megismerkedni. E szerint a dolgok már 2020-ban eldurvulnak a trópusokon, a világ többi részén pedig 2047-től lehet katasztrófákkal számolni az éghajlatváltozás miatt. A világ többi részét egyébként nyugodtan furdalhatja a lelkiismeret, az Egyenlítő körüli országok ugyanis szinte mind nagyon szegények, és ebből kifolyólag szinte semmivel nem járultak hozzá a klímaváltozáshoz, mégis ők fogják a legnagyobb árat fizetni.

A 14 klímakutató által jegyzett cikk szerint a fajok kihalása hamarabb és gyorsabban fog megtörténni a trópusokon, ahol az időjárás nem olyan változatos, mint a mérsékelt övben, így az ottani ökoszisztémát alkotó fajok kevésbé tudnak alkalmazkodni a hőmérséklet-ingadozáshoz. Az előrejelzés szerint az egyenlítő mentén fekvő országok konkrétan élhetetlenek lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum