szerző:
hvg.hu

Megfontolt lépés vagy túlzás, ha az események után nem engedjük el egyedül a gyerekünket szórakozni? Hogyan beszéljünk velük a terrortámadásról? Szakértőnk válaszol.

hétfő éjszakai merénylet felelőse pontosan tudta, hogy az amerikai énekesnő, Ariana Grande koncertje tömegesen vonzza majd a fiatalokat. A Manchester Arena előterében a hatóságok előtt már ismert öngyilkos merénylő robbantotta fel magát: 22 embert ölt meg, legelső azonosított áldozata a tizennyolc éves Georgina Callander, a legfiatalabb pedig a nyolc éves Saffie Roussos. A támadásban további 59-en sérültek meg.

Kétségtelen, hogy minden szülő rémálma, hogy ilyen módon veszítse el gyermekét. Egy-egy ilyen eset után ezért természetes módon hatványozódik a gyerekeink féltése, ha kimozdulnának valamilyen buliba.

Vajon mi a helyes szülői reakció, ha tinédzser gyerekünk egyedül szeretne elmenni szórakozni?

A támadásokról szóló hírek feldolgozásának az egyik legfontosabb része, hogy gyermekeinkkel hogyan beszélünk a történtekről. Nem szabad jobban rájuk ijeszteni a kelleténél, ugyanakkor fontos, hogy a bennük felmerült kérdésekre és félelmekre megbízható, világos a gyerek korának megfelelő válaszokat adjunk.

Szél Dávid tanácsadó szakpszichológus szerint fontos beszélni arról, mik történnek a világban. "Annyit mindenképpen érdemes megkérdezni a gyerekünktől, hogy hallott-e történtekről, vagy mit gondol róluk. Hogy vannak-e ezzel kapcsolatban félelmei. Sokat számít az is, hogy mi, felnőttként mit gondolunk erről: hogy esetleg mi magunk nem démonizáljuk-e vagy misztifikáljuk-e túl a helyzetet.

A terrornak az a célja, lényege, hogy az emberek féljenek. A támadások sajátossága, hogy nem lehet ellenük védekezni – az nem megoldás, hogy ne menjünk utcára, vagy karácsonyi vásárba. Borzasztó, de nincs ellene óvintézkedés, az egyetlen dolog, hogy nem teszünk semmit – egyéni szinten persze.

Ha a 13-14 éves gyerek szeretne elmenni koncertre, az is fontos kérdés, hogy kié a félelem." Szél szerint azon múlik a beszélgetés, hogy milyen a kapcsolat a szülők és a gyerekek között. Mindenképpen azt javasolja, hogy hozzuk szóba a támadásokat, mert ebben élünk. Nem tartja jó ötletnek, hogy pszichológiailag zárkózott gyerekeket neveljünk.

"Ahol gyakoriak a támadások - mint mondjuk Izraelben -, ott is mindig mennek tovább a dolgok, ez a jó védekezési stratégia, amit követhetünk. Élni kell tovább az életünket, de tudni róla, hogy ez van.

Szülőként az is a feladatunk, hogy megnyugtassuk a gyerekeket, mondjuk olyan szempontból, hogy Magyarországon nincs terrorveszély. Sem a geopolitikánk, sem a társadalmi összetételünk nem olyan, hogy ilyen történhessen.

Menekültek sincsenek, és gazdaságilag sem vagyunk egy izgalmas hely. Érdemes megnyugtatni a gyerekünket és magunkat is, hogy felesleges egy terrorcselekménytől félnünk. Nem hiszem, hogy a terrorveszélyt meg lehetne előzni azzal, hogy innentől kezdve nem engedjük koncertekre a gyerekeinket."

A brit gyermekvédelmi szervezet, az NSPCC néhány órája publikált pár hasznos tanácsot, amelyek segíthetnek a szülőknek

1. Figyeljünk a gyermekek félelmeire és gondjaira

Rendkívül fontos, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy aggodalmaikat meghallgatják, és nem utasítják el - ha tudjuk, hogy milyen félelmek lakoznak bennük, könnyebben megérthetjük őket.

 

2. Nyújtsunk biztonságérzetet és kényelmet

Az NSPCC azt tanácsolja, hogy kerüljük el a bonyolult és aggasztó magyarázatokat, amelyek jobban megrémíthetik vagy megzavarhatják a gyerekeket - helyette nyugtassuk meg őket, hogy biztonságban vannak.

 

3. Segítsük őket a megfelelő tanácsokkal

Fontos, hogy a gyerekek beszélhessenek egy megbízható felnőttel, akár szülővel, akár tanárral.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot