szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Coca-Cola reklámjai a tévézés kezdetétől fogva legendásak, de az elmúlt évek, évtizedek során sokat változott a kólacég arculata, a szlogennel együtt.

Az utóbbi hetekben rengetegszer került szóba a Coca-Cola, hiszen Zero változata Coca-Cola No Sugar-ként születik újjá, a közönségkedvenc Cherry Coke pedig hamarosan csak diétás kiadásban kapható, hozzáadott cukor nélkül.

Ennek apropóján ástuk elő a kólaóriás néhány emlékezetes reklámját. A cég jelentős reklámtörténetet tudhat maga mögött, már 1950-ben szerepelt a tévében, de a mikulást már 1931-től láthatjuk plakátokon – azóta is ez a figura karácsonyi promóik központi szereplője.

Felsorolásunk első elemét a XLIII. Super Bowlon adták le először, 2009. február 1-én. Ezután több országban, köztük hazánkban is látható volt, amint a katicák, sáskák, pillangók, szitakötők ad-hoc szövetsége eltulajdonít egy üveg kólát a békésen szundikáló piknikezőtől.

A reklám végén olvasható az „Open happiness” (magyarul: „Nyiss a boldogságra”) szlogen, mely 2009-től egészen tavaly januárjáig volt a cég jelmondata. Ezt váltotta akkor a „Taste the Feeling” (vagyis „Kóstold meg az érzést”), mely azóta is az ital mottója. Az előző szlogenre számos világbéke-kampányt tudtak építeni, az új marketing viszont inkább életérzést (Coke-érzést) akar eladni.

A másik az 1996-os, Atlantában rendezett nyári olimpiára készült reklámfilm egyben nyereménypromó is: anno az Aranylázban 3 arany kupakkal akár 120 millió forintot is nyerhettek a résztvevők. A film tipikus ’90-es évek a fényekkel, a mély hanggal, a vágási megoldásokkal. Előtérben forog a kólás palack, hátul pedig sikeres sportolókat látunk, sportolás közben.

Ezen az olimpián hazánk a legutóbbi, riói olimpiához hasonlóan az előkelő 12. helyen végzett az éremtáblázatban.

Időben még kicsit visszaugrunk. Ez a promó a ’90-es évek elejére repít vissza minket, házibuli-hangulatot idéz, és bizonyára mind kívülről fújtuk a szövegét, vagy legalább dúdoltuk a dallamot. Karácsonyi, húsvéti és farsangi változat is készült belőle – az aktuális ünnep jellegzetes kellékeivel –, hogy hangsúlyozzák az aktuális szlogent: „Mindig Coca-Cola!”. Ugyanez a koncepció, ugyanezzel a dallal más országokban is futott.

Végül pedig egy kakukktojás. A konkurens – mondhatni ősellenség – Pepsi egyik betiltott reklámja. Ha végignézi, rájön, miért nem engedélyezték, és miért került be ebbe a felsorolásba. A kép elég rossz minőségű, viszont ennek ellenére is kiderül, hogyan jut kedvenc italához a kissrác.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!