szerző:
Tetszett a cikk?

Tombol a nyár, a tartós kánikula hamar elszívja az energiánkat: érdemes ilyenkor megállni és szusszanni egyet – legyen szó menő magyar találmányoktól hemzsegő parkról, kertmoziról, hűsítő udvarról vagy kaja-mennyországról.

Korábban már nyolc, a fröccskedvelők körében népszerű budapesti helyet próbáltunk ki, és értékeltük őket hangulat, és a frissítő ital minősége alapján. Most alternatív megoldásokat, olyan új és különleges budapesti pontokat ajánlunk, ahol különböző módokon vészelhetjük át a legforróbb napokat.
 

Pop Up Park (V. kerület, Városháza park)

A Városháza parkban nemrég nyílt Pop Up Park talán a legizgalmasabb hely a listánkon. Az V. kerületi területet eddig jobbára csak karácsonyi vásárokra használták, nyárra pedig igazi kis gyöngyszem lett belőle. A téren a Hello Wood által készített hatalmas zöldeskék fainstallációk fekszenek, gyanús, hogy nincs is belőlük két egyforma. A hullám formájú padokra leülhetünk, lefekhetünk, de fetrenghetünk is rajtuk, egy-egy csúcsra feltehetjük a lábunkat, a fejünket, szóval tényleg korlátlan a lehetőségek tárháza – külön élmény, hogy a fa rossz hővezető, így nem fordulhat elő az sem, hogy egy óvatlan pillanatban a pad átforrósodott fémrésze pikkpakk megégeti valamelyik végtagunkat. A park számtalan virágot is kapott, így már nem csak a hatalmas fák lombjait nézve bámészkodhatunk.

©

A Pop Up nem csak a komfortos testhelyzeteket vette figyelembe, amikor a kényelemre gondolt. Egy szuper magyar találmánynak, a Plationak köszönhetően napelemes technológiával tudunk telefont tölteni. Ezeket a paneleket a padokba építették, az már csak hab a tortán, hogy néhány tűzcsapot ivókúttá alakítottak át. Akik aktív pihenésre vágynak, ingyenesen használhatják a szintén magyar fejlesztésű Teqball-pályát, vagy akár pingpongozhatnak is. A Pop Up ideális azoknak, akik a budapesti nyüzsi kellős közepén szeretnének egy kis nyugalomra lelni, az árnyékban egy jó könyv vagy egy finom pohár bor mellett igazi kisvárosi hangulat vár minket.

©

Food Truck Udvar (IX. kerület, Üllői út 51.)

 Az Üllői út melletti Food truck udvar afféle „kajaoázis”: ha a felüdülésünket nem is, az ízlelőbimbóinkat mindenképpen szolgálja. A vintage kisbuszokból kínált ínycsiklandó street foodokat egy-egy finom fröccsel vagy sörrel öblíthetjük le, a teret körbe ölelő, korábbi Kilián Laktanya árnyékában. Az udvar egyetlen óriási hátránya, hogy az egész egy hatalmas betonplacc, így ez az egyetlen olyan helyszín a listánkon, ahol le kell mondanunk a zöld környezetről – de legalább finom ételekért cserébe.

©

A nyüzsi érdekes módon itt volt a legkisebb; nem azért, mert mindenki csöndben falatozott, hanem mert az amúgy 12 street food autóból most csak egy volt a helyén, a tésztások, a BBQ-sok, a halasok és a vegán ételeket kínálók éppen fesztiváloznak. A csirkés wrap ízletes és gusztusos, a kiszolgálás kedves. A kínálat egyértelműen elég gyér, az élményből azonban ez semmit nem vesz el, egy hosszú nap utáni kellemes beszélgetéshez jó alap az udvaron szétszórt műanyag fotelek és a halk zene.

Nem itt fogunk koktélkülönlegességeket kóstolgatni, de ami kell, az van: meleg étel és hideg ital. A hangulat bohém báját remekül támogatta, hogy két srác gitárral és egy ukulelével minden felhangzó dalt megpróbált lekísérni, sörről sörre nagyobb önbizalommal. Az ottaniak pedig vették a lapot: egy idő után lehalkították a zenét, és hagyták a fiúkat kibontakozni, nem csak önmaguk szórakoztatására.

 

©

Food Truck Cinema (I. kerület, Ybl Miklós tér 2-6.)

Ugyanezek a street food kisbuszok végtelenül komikusan mutatnak a Várkert Bazár udvarán: a patinás, veretes várfalak közé berakott színes furgonok egészen érdekes hatást keltenek. Amilyen furcsa az összkép, olyan kellemes a hangulat. A szökőkút mellett felsorakozott egyik autóból ételt, a másikból hideg italt és fröccsöt választhatunk. A meseszép helyszín nem csak pároknak, vagy barátoknak ideális egy kis lazításra: minden szerda délután piknikkel várják a családokat, ahol papírsárkány versenyeket, kő-papír-olló bajnokságot rendeznek – mikor ott jártunk, épp egy vízipisztolycsata készülődött.

©

A várkertben a nyár végéig egyébként minden héten egy-egy magyar filmmel várja a látogatókat a Food Truck Cinema. Külön öröm, hogy a vár szinte minden pontján van egy-egy szökőkút vagy csap, így nem is ragozzuk tovább: igazi főnyeremény, hogy a tikkasztó hőségben közel van a víz. A 2000 forintos mozijegy nem olcsó, azonban szabadtéren, ilyen panoráma mellett filmet nézni különleges élmény, a mára szinte teljesen kiveszőben lévő kertmozi-feeling egyik utolsó zászlóhajójaként. A Várkert egyértelműen Budapest egyik leggyönyörűbb helyszíne, és épp annyi lehetőséggel kecsegtet, amire egy nyugodt délutánon, estén vágyunk. 

©

Gárden (VI. kerület, Andrássy út 82.)

 Az Andrássy úton található Gárden kicsit más szisztéma szerint működik, mint a korábban tárgyalt helyek, a szabadtéri kocsmák konszolidáltabb, kerti változatát próbálták életre hívni. A nem túl eredeti névválasztáson kívül azonban nem nagyon tudtunk másba belekötni. A nyüzsgésből egy kapualjon át közelíthető meg a hely, szinte sasszézva csúszunk el a hatalmas fagylalttároló mellett, az udvarba belépve hűsítő vízpermet fogad minket, szimbolikusan is jelezve a nagyváros forgatagából a nyugodt oázisba tartó átmenetet.

©

Az utóbbi években rendkívül népszerűvé váló romkocsmák remekül kovácsoltak tőkét a belváros építészetének karakteréből. Azonban nem mindegy, hogy a romosságot stíluselemként, vagy az elhanyagoltság leplezésére használják. Bár a Gárden is egy belső udvarban kapott helyet, semmiképp nem vádolható az utóbbival, minden rendkívül, feltűnően tiszta és igényes bent. Látszik, hogy itt minden ki van találva. Az aljzat felszórva kövekkel, zöld szőnyegek alkotnak ösvényt az asztalok közt a pult felé. Az összes apró részletre odafigyeltek: az asztalokon élő növényzet, minden négyzetméteren valamilyen hangulatfokozó elem ékesíti a falat, ízléses sűrűségben elhelyezve.

©

A hosszúkás udvarban jól használták ki a teret: a nagyobb asztalokon kívül vannak eldugottabb kétszemélyesek is. Minden felé gusztusosan gyöngyöző korsók vettek minket körül, és hiába volt a választott zöldalmás limonádé fele jég, annyira gusztusosan volt színes és hideg, hogy képtelenek voltunk ellenállni neki. Talán emiatt, talán a zöld növényzet, vagy a fölénk függesztett ponyva miatt, de tényleg kevésbé tűnt ott melegnek a nyár egyik legforróbb napja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!