Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Először azt vágták az epizódot írók fejéhez, hogy a téma már nem lesz aktuális, mire adásba kerül. A valós események, főleg Weinstein zaklatási ügyeinek nyilvánosságra kerülése, már az alkotókat igazolják.

A Master of None második évadának egyik epizódja nemrég Emmy-díjat nyert egy érzékenyen bemutatott coming out történet forgatókönyve miatt, azonban egy másik rész is simán megérdemelne egy minimum hasonló kaliberű elismerést. Főleg a Hollywoodot és a teljes filmes világot felbolygató Harvey Weinstein-botrány, és annak lecsapódásának fényében.

(Aki szeretné a sorozat második évadát spoilerek nélkül végignézni, az innen ne olvasson tovább. De azt is hozzátenném, hogy a lenti spoilerek nélkül is tökéletesen élvezhető a széria.)

A sorozat két fő írója, Aziz Ansari (aki egyben a főszerepet is alakítja) és Alan Yang a szórakoztatóipart is behálózó szexuális zaklatás témáját akarta beemelni a sorozatba, miután a Fox News befolyásos vezetője, Roger Ailes belebukott a zaklatásairól szóló vallomásokba. Tervüknek csak még nagyobb lökést adott, hogy nem sokkal később egy másik híres műsorvezető, Bill O'Reilly is elvesztette állását hasonló ügyek miatt.

"Arra gondoltunk, mi lenne, ha a sorozatban egy ilyen figurát megkedveltetnénk a nézőkkel, majd kihúznánk alóluk a szőnyeget azzal, hogy kiderülne, egyáltalán nem is jó ember" – mesélte az előzményekről Aziz Ansari. Így lett fontos mellékszereplője a sorozat második évadának az Anthony Bourdainről mintázott  gasztroguru/műsorvezető, Chef Jeff (Bobby Cannavale remek alakítása) akinek kulisszák mögötti viselkedéséről a történet szerint az egyik a produkcióban dolgozó nő rántja le a leplet.

(Balról:) Aziz Ansari a sorozat írója és főszereplője a zaklató karaktert alakító Bobby Cannavaléval
©

Tanulságos az a történet is, amit Alan Yang osztott meg arról, amikor először álltak elő tervükkel: "Amikor ezt a sztoriszálat pitcheltük, valaki az írószobában megkérdezte: 'releváns lesz ez a sztori egy év múlva is, amikor a sorozat adásba kerül?' Erre mi azzal válaszoltunk, hogy

ez a dolog nem fog elmúlni, mindig lesz egy újabb Chef Jeff.

A sorozat ominózus epizódjában (2. évad 10. rész)  azonban nem is a téma felvetése a bravúros, hanem ahogy azt mutatják, hogyan reagál egy ilyen ügyre az érintett produkció és a média.

Nem csak azt mutatja meg ugyanis az epizód, hogy miért választja a zaklatott fél félelemből a nyilvánosság elé lépés helyett a csendben maradást; arról is éleslátással beszél, hogy miért maradhat hosszú ideig titokban egy ilyen ügy, és hogy milyen álszent módon reagálnak a történtekre Chef Jeff kollégái a tévé- és filmiparból.

Emellett a média leegyszerűsítő és rögtönítélő szerepe is terítékre kerül, hiszen Jeff mellett az ügyet nem ismerő, ártatlan kollégák is azonnal közellenséggé, bűntársakká válnak, mielőtt még érdemben reagálhatnának a történtekre.

Lehetne még sorolni a rész érdemeit a híreket uraló események fényében, de tényleg mindenkit a sorozat megnézésére buzdítok inkább.

(A Master of None mindkét évada a Netflixen érhető el)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!