szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A táblás társasjátékok között egyre inkább hódítanak Magyarországon is a nem hagyományos menetűek, különösen azok, amelyek a versengés helyett a közösen átélhető élményre és a résztvevők közötti kooperációra építenek – olvasható ki a HVG által készített felmérésből.

Feltűnően háttérbe szorultak a klasszikusok. Az egykor a döglődő házibulik megmentőjének számító, a rendszerváltás idején piacra dobott Activity, valamint a modern stratégiai játékok Catan telepesei nevű, 1995-ben megjelent legendás példánya ma már éppen csak bennmarad a legjobb tízben.

A táblás játékok „szakállas” klasszikusai pedig – a Monopoly és az idén épp hatvanéves, területfoglalós Rizikó – szinte említésre sem érdemesek. Ez is kiderül abból a felmérésből, amelyben a HVG által felkért társasjátékos klubok összeállították annak a toplistáit, hogy milyen társaságnak, milyen korosztálynak, milyen beállítottságú játékosoknak mi ajánlható leginkább (lásd infografikánkat).

©

Több mint 300 játék közül olyan társasok kerültek az első helyekre, amelyek egyrészt az új évezredben (többnyire az utóbbi évtizedben) születtek, másrészt nem a hagyományos mechanizmusokkal vagy kelléktárral (tábla-bábu-kocka) operálnak.

Jól szemlélteti a trendváltást a Fedőnevek és a Pandemic, amelyek mind kategóriájukban, mind az összes említést figyelembe vevő toplistán kiemelkedően teljesítettek. Egyiknél sem tart sokáig a parti (egy órán belül lejátszhatók), és mindkettő a résztvevők együttműködésére épít.

Érdeklődők az idei Társasjátékok Ünnepén a Lurdy Házban. Jó, ha mindenki bennmarad a partiban
©

A Fedőnevek két éve tűnt fel, és elnyerte a legpatinásabb nemzetközi játékdíjat, a német Év Játékát (Spiel des Jahres) is. Ebben a két vetélkedő titkosügynök-csapat vezetőinek asszociációkkal kell rávezetniük a társaikat, hogy a lefektetett kártyák között megtalálják a kémhálózat tagjait. A lassan tízéves Pandemicben pedig – bár látszólag klasszikus táblás – a résztvevők nem egymás ellen küzdenek, hanem közösen próbálják megakadályozni, hogy a Földet elpusztítsa egy (vagy több) világméretű járvány, azaz pandémia.

A stratégiai gondolkodást kívánó játékban ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az együttes erőfeszítés sikerrel jár. „Ma a Pandemic az, ami a modern stratégiai játékok megjelenésének hajnalán a Catan telepesei volt sokaknak: az érdekes téma szerencsésen ötvöződik az újszerű mechanizmussal” – értékeli Aczél Zoltán játékfejlesztő, a Gémklub Első Magyar Játékkiadó Kft. alapítója és tulajdonosa.

A társasjátékokról szóló hosszabb összeállítást az e heti HVG-ben olvashatják.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!