szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak az kell hozzá, hogy bedugják a csapost a konnektorba. Hiába, ne feledjük ókor, ókor, hogy ez már az atom újkor, ahogy Mézgáék mondanák...

Hangedli sem kell hozzá, nem tocsog a pulton sörpocsolya. A csapolás diszkrét bája oda, de az új sörember számára ez maga a tökély. "Űrtechnológia" jeligére immáron itthon is kipróbálható a profi csapolóberendezés.

©

 
Egy igazán derék csapos nagyjából 12 másodperc alatt csapol ki egy korsó sört. A sör érzékeny ital, hogy ha nem tökéletesen tiszta a csap, vagy nem ideális a folyadék hőmérséklete, esetleg a csapos technikája eleve hagy kívánni valót maga után, már habzik, fut. S nagyon lassan csordul a pohárba, korsóba a magas B-vitamin-tartalmú árpalé. Egy ausztriai fejlesztőcsapat ennek vetett véget azzal, hogy megalkotott egy gépet, amely képes megteremteni a tökéletes technológiai feltételeket (a tökéletes sört még azért nem...), és 6 korsó sört csapol ki mindössze 7 másodperc alatt. Ez óránként 1000 korsó, de végszükség esetén – például egy bajnoki rangadó szünetében a büfében – elmehet egészen 1500 korsóig. Az egész truvájt pedig egy nagyobbacska doboz produkálja. Minket leginkább egy mikróra emlékeztet.

Mi van a dobozban?

A Beerjet – így kell szólítani – egyik oldalára egy kis tálcán bekerül hat pohár, a gép – ahogy az igazi csaposok – megdönti a poharakat, és folyik is beléjük az ital. Az  eredmény pedig tökéletes.

A titok persze magában a dobozban rejlik. Négy ponton csatlakoztatható hozzá bármilyen söröshordó, sörtank, vagy akár – ahogy a MotoGP-n szokás – egy egész tartálykocsi. A berendezés ezekből egy saját, hűtött tartályba szivattyúzza a sört, ahonnan – egyetlen gombnyomásra – a beépített számítógép vezérli a csapolást.

A berendezés előre programozott profilokkal dolgozik, amelyek könnyedén finomhangolhatóak akár működés közben is egy érintőképernyő segítségével. Legyen szó a sör típusáról, a csapolási nyomásról, a sör sebességéről, a hab mennyiségéről, vagy a pohár fajtájáról, döntési szögéről és a mozdulat gyorsaságáról – mindent a csapolandó sörhöz lehet alakítani. Így lehetséges, hogy az összes korsó tökéletes lesz. Mintha maga a Nagy Sörmester csapolta volna ki, bár aligha tudná 7 másodperc alatt megtenni. 

 De nem árt ez a nagy sietség a sörnek? A startup osztrák fejlesztői mindenre gondoltak: a berendezés összerakása közben folyamatosan konzultáltak több sörgyárral is, hogy a gyorsan csapolt sör hibátlan lehessen. Így került a dobozra a "hagyományos" sörcsap alakja. A kialakítása olyan, mint ódivatúéknál, és persze remekül működik a cseh láger vagy az amerikai IPA esetében is. S ha nem is egy csapossal, de a kezelőjével  folyamatosan kommunikál a Beerjet miközben dolgozik. A kijelző mutatja a rendszerben lévő sör hőmérsékletét, a nyomást, a tartály töltöttségi szintjét, és a csapolás sebessége is állítható. Ám, ha ez még mindig nem lenne elég, az internetre csatlakozva távolról is bele lehet nyúlni a folyamatba. Így, ha szükséges, az adott sörfőzde képviselője, vagy sörmestere bárhonnan tökéletesítheti a beállításokat.

 A hat korsóval „betárazható” mobil változat kerekeken gurítható, de targoncával, vagy daruval történő mozgatásra is felkészítették, miközben beépíthető – fixen telepített verzió is van. Utóbbiban leginkább a stadionok cateringjét biztosító szakemberek gondolkodnak, előbbi pedig nagyszerűen teljesít fesztiválokon. A feltöltött széndioxid tartállyal, no meg a csapolandó sörökkel felszerelt gép működéséhez semmi másra nincs szükség, csak áramra – hála a nagy teljesítményű jégbanknak és az elfolyó tartálynak – vagyis a legközelebb eső konnektorra. A rendszer egy gombnyomásra automatikusan átmossa magát, így különösebben hosszas felkészítéssel sem kell bajlódni használat előtt.

A Beerjet viharos gyorsasággal lett népszerű Ausztriában, Németországban és az USA-ban is. Az Ottakringer és a Stiegl Sörgyár kifejezetten favorizálja. Ezt használják a bécsi Allianz Stadionban, a Borussia Dortmundnál, a Bayern Münchennél, és bevált a New York Yankeesnél is. Magyarországon a Groupama Arénában, a szombathelyi Swietelsky-Haladás stadionban és a Hungaroringen fordult elő idáig. Most meg február 7. és 9. között a Sirha Budapest 2018 élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon mutatkozik be a 6-os gyorscsapolórendszer, amely a vásár termékversenyének innovációs technológia kategóriájában díjat is nyert. 

 Amúgy tavaszra ígérik a kistestvérét, amit akár – tehetősebb – házibulikon is be lehet üzemelni, lévén csak két csapja, amin kétféle sör csoroghat a szomjasok poharába villámgyorsan.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”