szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén is a Costes lett az év étterme, miskolci helyé a Street Food, váci helyé a legjobb cukrászda díja.

A hétfőn kiosztott Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díj zsűrijének értékelése szerint a Costes nyitása óta vezető szerepet vállal a modern magyar gasztronómia megteremtésében. A Palágyi Eszter vezetésével működő fine dining konyha továbbra is stabilan és kiemelkedő színvonalon teljesít. A kompromisszumok nélkül dolgozó séf még inkább törekszik arra, hogy az eddiginél is "magyarosabb" konyhát vigyen, mindezt a Costes stílusához igazodó, haladó felfogásban.kapta

Az ország legjobb éttermei közé a Costes után sorrendben a Borkonyha, az Onyx, a Babel, a Costes Downtown, a Stand25, a Fáma, a MÁK, a St. Andrea Borbár, az Olimpia, az encsi Anyukám Mondta és az Arany Kaviár került.

A szervezők szerint mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy hogyan felelnek meg a tőlük elvárható szintnek, két olyan éttermet is az ország legjobbjai közé soroltak, amely nem tekinthető "klasszikus" csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervizzel dolgozik, ettől függetlenül azonban kétség kívül csúcskategóriás. A Dining Guide nem szerette volna, ha ezek miatt szűkebbre kell "szabni" a tíz legjobb étterem listáját, így idén 10 plusz 2 éttermet listáztak. Így került a legjobb éttermek közé az Olimpia és a Stand25.

Az év ifjú séftehetségének Kovács Pétert, a Tama séfjét, az év séfjének Barna Ádámot, a St. Andrea Borbár főszakácsát választották. Az Év Innovatív Konyhája díjat a Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros vezette Innio, az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Huszár Krisztián vezette Fáma kapta.

Az Év Street Food Díját pedig a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár által jegyzett miskolci pizzabár, a Pizza, Kávé, Világbéke vehette át.

A Dining Guide korábban nem listázott cukrászdákat, idén a teszterek 100 cukrászdában jártak és 65 cukrászda közül választották ki a legjobbat. Az Év Cukrászdája Díjat a Vácon lévő Mihályi Patisserie kapta.

Szintén újdonság, hogy az éttermek borlapját is górcső alá vették: az Év Borlapjáért a Borkonyha vehetett át elismerést.

Idén először adták át a Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide Életmű Díjat, melyet Rosenstein Tibor vehetett át.

Az év legjobb éttermeinek rangsorát független, külföldi szaktekintélyek határozták meg egy egész éven át tartó tesztelés során.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ös teljesítményéért a Fausto's, a 2006. évért a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ért ismét a Fausto's étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben az Onyx, 2014-ben pedig a ZONA volt a legjobb. A Costes korábban háromszor, 2009-ben, 2012-ben és 2016-ban volt az év étterme.

A legjobb éttermek
A top 10+2 étterem (abc-sorrendben):

Anyukám Mondta, Dudás Szabolcs séf
Arany Kaviár, Kanász László séf
Babel, Veres István, séf
Borkonyha, Sárközi Ákos, séf
Costes, Palágyi Eszter, séf
Costes Downtown, Tiago Sabarigo, séf
Fáma, Huszár Krisztián, séf
MÁK, Mizsei János, séf
Olimpia, Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
Onyx, Mészáros Ádám, séf
St. Andrea Borbár, Barna Ádám, séf
Stand25, Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
Top10 vidéki étterem

Anyukám mondta
Kistücsök
Platán
Sauska48
Sparhelt
Tiszavirág
Villa Medici Mild
Macok
Pajta
Viator
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!