szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vérmérgezés gyanújával küldött be a Honvédkórház sürgősségi osztályára egy beteget egy budapesti háziorvos, de az asszonyt hazaküldték. Amikor másodszor is visszakerült a kórházba, már nem tudtak segíteni rajta – az RTL által bemutatott esetben a háziorvos megpróbálta számon kérni az igazgatót. Nem járt sikerrel, most drámai levelet írt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nyílt válaszlevelet írt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvosigazgatójának, Tamás Róbertnek az a háziorvos, akinek betege kórházi ellátatlanság miatt halt meg. A dandártábornoki rangban lévő kórházigazgató korábban azt írta: a törvény és jogszabályok értelmében nincs a háziorvosnak joga betekinteni betegének orvosi dokumentációiba, mindemellett nincs joga kérni a betegellátás orvosiszakmai kivizsgálását.

Dr. Mateisz Erzsébet szerint az ügy kivizsgálása szempontjából irreleváns, hogy a panasz jelzőének van-e betekintési joga (egyébként háziorvosként érvelése szerint van). A nyílt levélben azt írja:

A kivizsgálás azért szükséges, mert egy beteget a rendelkezésre álló dokumentumok szerint egyik napon a Ön által vezetett kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) ellátás és kivizsgálás nélkül hazaküldtek, majd a beteg másnap komatózus állapotban került vissza a sürgősségi osztályra, ahol az intenzív kezelés ellenére elhalálozott.

A fenti eset kapcsán kérte a vizsgálatot, mivel megítélése szerint egyértelműen tetten érhető orvosi negligencia. A vizsgálat azért létfontosságú az ő és betegei számára, mert területileg a Honvéd Kórház SBO-hoz tartoznak. Így aztán kiszolgálatottak. Ezt követően részletesen leírta az esetet, amely során páciensét bevitték a Honvédba, de onnan Zacher Gábor egyetlen vizsgálatot sem végezve hazaküldte. Mateisz szerint bizonyított, hogy a kórházban nem látták el az esetet, nem megalapozottan állapították meg a beutalás indokolatlanságát.

A háziorvos szerint ezzel szembesülnek nap, mint nap. A betegek rettegnek, hogy az SBO-ra kerülnek, nem mennek oda indokolatlanul. Akit oda beküldenek, vagy magától bejutott, az azért van ott, mert vélt vagy valós panasza van. Az emberek egy része nem tudhatja, hogy a panasza mennyire súlyos.

Akit pedig orvos utal az SBO-ra, az a minimum elvárás, hogy a kollega iránydiagnózisát figyelembevéve, egyszerű fizikális vizsgálattal felmérjük az állapot súlyosságát

– hangsúlyozza. Tamásnak címezve azt írja: Önnek orvosigazgató úr, egyrészt a kórház által nyújtott szakmai ellátás megfelelőségéért és szabályosságáért felelős vezetőként, illetve felesküdt tett gyógyítóként minden olyan esetet hivatalból vizsgálnia kellene az intézményen belül, amelynek kapcsán a beteg a SBO-ról való távozás után közvetlenül, vagy napokon belül meghal, vagy súlyos egészségkárosodást szenved. Mindezt azért, hogy az esetlegesen felmerülő anomáliákat feltárják és későbbi kialakulásukat megelőzzék.

Mateisz korábban benyújtott két olyan dokumentumot, amely

emberéleteket érint és minden jóérzésű emberben felháborodást kelt. Mind erre egy vállrándítással válaszolt.

Ezért adta nyílt levelének a címet, hogy no go zona, ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását. De, amíg az SBO vezetőjének, és az orvosigazgatónak nem az emberek élete, egészségük javítása az elsődleges, addig nem tudom a betegeimet beküldeni, ez egyszerűen ellentétes az orvosi eskümmel – írja Mateisz.

Kérdeztem az önkormányzatot van e lehetőség másik ellátó helyet választani, azt mondták nincs. Mikor mondtam, mik történnek, ők is csak annyit mondtak, hogy számtalan hasonló eset van, biztos nem fognak foglalkozni érdemben az üggyel – folytatja.

Ezt a fajta közönyt, tanult tehetetlenséget, bárminek is nevezzem nem tudom elfogadni, és csak remélni tudom, hogy a nyilvánosság ereje segít majd abban, hogy az esetet és minden hasonló ügyet kivizsgáljanak, és tegyenek meg mindent a feltárt problémák orvoslására, hogy a későbbiekben megfelelő ellátás reményében, félelem nélkül mehessenek a betegek a sürgősségire, és mi orvoskollégák nyugodt szívvel utalhassuk be a ránk bízott rászorulókat.

A teljes levél itt olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!