szerző:
MTI

Háromszázötven ezer euróért (113 millió forint) kelt el hétfőn Bonaparte Napóleonnak a waterlooi csatatéren megtalált kétsarkú kalapja egy lyoni árverésen.

Tizenöt éves uralkodása alatt a francia császár mintegy 120 ilyen fejfedőt viselt. Tizenkilencet egyértelműen azonosítottak közülük, ezek között van a hétfőn árverésre bocsátott darab is.

"Hagyományosan Napóleonnak (1769-1821) tulajdonított kalapról van szó. Állítólag a Waterloonál elszenvedett vereség után találta meg egy holland dragonyos kapitány és nemzedékről nemzedékre adták egészen a múlt század végéig, amikor eladták a jelenlegi tulajdonosának, aki francia történelmi tárgyakat gyűjt" - mondta el Étienne De Baecque, a De Baecque és Társai aukciósház becsüse.

"Ez egy egyszerű kalap, nemezből készült, mint amilyeneket Napóleon mindig hordott. Látszik rajta az idő nyoma, több kopás is van rajta. Néhány jellemzője is van: Napóleon például nem viselte el a kalapjaiban a belső szalagot, tehát ezt eltávolították róla" - magyarázta.

A fejfedőt abban a selyembélésű fadobozban adták el, amelyben az 1897. évi brüsszeli világkiállításon bemutatták.

A hétfői eladási ár azonban jóval a rekord alatt marad, amelyet egy dél-koreai gyáros állított fel, aki 1,8 millió eurót (580 millió forint) áldozott egy hasonló kalap megvételére. Ez a jobb állapotban lévő kétsarkú kalap a monacói hercegi család értékes gyűjteményéből származott. "Azért vettem meg a kalapot, hogy feldobjam a vállalati szellemet" - mondta akkor Kim Hong Kuk, a Harim élelmiszeripari cégóriás alapítója és elnöke, aki nagyra értékelte "Napóleon zabolázhatatlan szellemét".

A becsüs szerint nagy lelkesedés van a történelmi emléktárgyak iránt, Napóleonéi iránt különösen.

Novemberben egy mindössze tízgrammos, aranyból készült törékeny babérlevél, amely a Napóleon 1804. évi koronázásakor használt koronából származik, 625 ezer euróért (202 millió forint) kelt el Fontainebleauban, amelynek a kastélyában Napóleonnak szentelt múzeum áll, és ahol Napóleon 1814-ben lemondott a trónról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!