szerző:
hvg.hu

A BBC hosszú cikkben foglalkozott a témával, a kommentelők nem hisznek a szemüknek.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor jut el a magyar Billy Elliot-botrány a nemzetközi sajtóba, és a BBC jóvoltából most már a szélesebb értelemben vett nagyközönség is értesülhetett arról, hogy Magyarországon mire képes egy újságcikk, ha az a Magyar Időkben jelenik meg. A BBC hosszú cikkben tálalta azokat az összefüggéseket, amelyeknek az eredményeként az Operaház megritkította a Billy Elliot idei nyárra tervezett előadásait, külön kitérve arra, hogy a Magyar Időkben egy bizonyos Horváth N. Zsófia tollából megjelent cikk azzal riogat, hogy a Billy Elliotot megnéző gyerekek ki vannak téve annak a veszélynek, hogy homoszexuális felnőtt váljon belőlük.

A BBC-n megjelent írást jegyző Nick Thorpe azért is különösnek találja a Magyar Idők kirohanását, mert a darab már 2016 óta fut, és korábban nem érte semmilyen hasonló bírálat. (Nem is szólva arról a rejtélyről, teszi hozzá Thorpe, hogy Horváth N. Zsófia nevű újságíró nem létezik.)

Az események rekonstruálása mellett a BBC megszólaltatta az Operaház vezetőjét is. „Ha a szülők az egyik oldalról azt hallják, hogy a Billy Elliot melegpropaganda, a másik oldalról viszont azt, hogy ez mennyire homofób, azt a következtetést vonhatják le, hogy a produkciónk legalábbis problémás, miközben nem az. Mindenki bolhát csinál az elefántból” – mondta Ókovács Szilveszter, hozzátéve, hogy több mint százezer ember látta már a musicalt Magyarországon, vagyis a darab sikeres.

A sztorit felkapta a színházi hírekkel foglalkozó Broadway World című internetes lap is, amelynek főként a Facebook-kommentelői szóltak hozzá érdemben az ügyhöz például ilyen megjegyzésekkel:

Annyira bizonytalanok a szexualitásukban, hogy egy dal és egy táncshow meleget csinál belőlük? Milyen elképesztő akaraterő van ezekben az emberekben!

Hát, nem tudják, hogy ha a színházból rögtön egy monster truck versenyre mennek, akkor megint heterók lesznek? Mondjuk, más a helyzet, ha várnak néhány napot a monster truck verseny előtt. Így lesznek a biszexuálisok.

És levették A kis hableányt is attól tartva, hogy a kislányokat hableánnyá változtatja.

Fogalmam sem volt, hogy Magyarországon ilyen rossz állapotban van az oktatás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Zsófia Itthon

"Bízzák ezt a szülőkre" – a Billy Elliot nézői csak röhögnek a gyerekükre leső melegveszélyen

Nehogy már az Orbán-kormány szócsöveként működő lap akarja megmondani, mit nézhetünk meg a színházban a gyerekkel – egyhangúan így vélekedtek azok, akik aznap nézték meg Billy Elliot című eladást, amikor a Magyar Idők darabot támadó cikkének hatására törölték a musical 15 előadását. Van, aki dühöng a politikai presszió miatt, más szülő csak jót nevetett azon, hogy ezek szerint éppen homoszexuális propagandának teszi ki a kisfiát. A társulat érthetően szomorú a váratlan elkaszálás miatt, mégis vastapsot érő alakítással szórakoztatták a nagyérdeműt -–amíg még tehetik.