szerző:
hvg.hu/MTI

A szervezők egy erről szóló kötelezettségvállalást is aláírtak.

A nemek közötti egyensúly betartására tettek ígéretet pénteken a velencei filmfesztivál szervezői. Alberto Barbera fesztiváligazgató és Paolo Barratta elnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy aláírtak egy esélyegyenlőségi kötelezettségvállalást, amelynek értelmében a jövőben minden téren igyekeznek egyenlő feltételeket biztosítani férfiaknak és nőknek egyaránt.

A fesztivál rendezőit korábban éles támadás érte amiatt, hogy igen kevés női rendező filmjét hívták meg a mustrára. Ezért Barbera és Barratta most bejelentették, hogy támogatják a 2020 mozgalom 50-50 százalékos célját. A 2020 Movement a MeToo mozgalom példájára jött létre, és a nemek egyenlőségéért és a sokszínűségért kampányol a filmiparban. A név arra utal, hogy ezt az arányt 2020-ra, vagyis két éven belül szeretnék elérni.

A fesztivál szervezői ígéretet tettek az "átláthatóságra" a filmek válogatásában, bemutatásában, a fesztivál testületeinek összetételében és "a magas női részvételre" a fesztivál struktúrájában. A cannes-i, a locarnói és a szarajevói filmfesztivál szervezői már korábban elkötelezték magukat erre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!