szerző:
hvg.hu

Sokkal színesebb lesz az amerikai politika a félidős választások után. Jönnek a muszlim, latina, bevándorló, őslakos és LGBT képviselők.

Népszavazás Trumpról - 2018
Hivatalosan a képviselőház és a szenátus megújításáról, illetve megannyi kormányzói posztról szól a november 6-i amerikai félidei választás, az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy ez nem más, mint egy népszavazás Donald Trump politikájáról. A HVG és a hvg.hu tudósítója a helyszínen követi az eseményeket.
Friss cikkek a témában

Minden eddiginél több nő lesz az amerikai képviselőházban és szenátusban: összesen 112 női politikus hallathatja a hangját mostantól a kongresszusban. A nők már a Donald Trump megválasztása után belekezdtek a mozgósításba, a szexuális zaklatással büszkélkedő elnök beiktatása után például az amerikai történelem egyik legnagyobb demonstrációját hozták össze, majd minden korábbinál többen jelentkeztek be a politikai tisztségekre, aminek most meg is lett az eredménye.

(Az Egyesült Államoknak ezen a téren egyébként volt mit behoznia, a statisztikák szerint ugyanis komolyan visszaesett az elmúlt évtizedekben a nők politikai képviseletének tekintetében. Egy felmérés szerint 190 ország körül az 52-ik helyről a 104-ikre csúszott mindössze két évtized alatt.)

A nők körében ráadásul sok történelmi elsőzés volt.

Rögtön két muszlim képviselő is bekerült a kongresszusba – a történelem során először: Rashida Tlaib Michiganben, Ilhan Omar Minnesotában nyert demokrata színekben. Omar a győzelmi beszédében nem is hagyta szó nélkül, hogy Donald Trump rémálmát testesíti meg: menekültként érkezett az Egyesült Államokba, hidzsábot visel, és nőként volt képes nyerni a választásokon.

A jogász és politológus Rashida Tlaib ciszjordániai bevándorlók gyerekeként született Detroitban, ő lesz az első palesztin-amerikai nő a kongresszusban. 2016-ban azzal hívta fel magára a figyelmet Donald Trump egyik választási kampánygyűlésén, hogy hangosan számon kérte az akkor még csak elnökjelöltet, hogy olvasta-e egyáltalán az alkotmányt. A gyűlésről ezek után kivezették.

A mostani félidős választások emelték ki a legfiatalabb nőt is, akit kongresszusi képviselővé választottak: Alexandra Ocasio-Cortez 29 évesen nyerte el a szavazók bizalmát. Anyja Puerto Ricó-i, apja New York-i, ő maga pedig nem sokkal az előválasztások előtt még pincérként dolgozott. Politikai tisztséget soha korábban nem töltött be, viszont rögtön első próbálkozásra legyőzte az előválasztásokon a Demokrata Párt egyik rutinos politikusát, a négy cikluson keresztül sikeres Joseph Crowleyt. „Az olyan nőkről, mint én vagyok, senki nem gondolja, hogy politikai tisztségért indulnak” – hangzott az egyik mottója.

Texasnak jutott a megtiszteltetés. hogy az első két latina nőt küldje a kongresszusba Veronica Escobar és Sylvia Garcia személyében. Kansas és Új-Mexikó pedig őslakos nőket választott meg elsőként. A kansasi Sharice Davids ráadásul az első meleg politikus, aki az államot képviselni fogja – bár az előélete is megehetősen színes: jogász és MMA-harcos.

És hogy a republikánusokról is szó essen: Tennessee állam első női szenátorát választották meg Marsha Blackburn személyében – pedig igazán komoly akadálynak tűnt, hogy a politikai álláspontját korábban gondosan elrejtő énekes, Taylor Swift az ellenfele támogatására szólított fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó