szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bejött a papírforma az amerikai félidős választáson: a demokraták megszerezték a többséget az alsóházban, a szenátus irányítását viszont megtartották a republikánusok.

Népszavazás Trumpról - 2018
Hivatalosan a képviselőház és a szenátus megújításáról, illetve megannyi kormányzói posztról szól a november 6-i amerikai félidei választás, az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy ez nem más, mint egy népszavazás Donald Trump politikájáról. A HVG és a hvg.hu tudósítója a helyszínen követi az eseményeket.
Friss cikkek a témában

Megszerezték a demokraták a többséget az amerikai képviselőházban a félidős választáson. Ugyan sok helyen még számolják a szavazatokat, az eddig beérkezett eredmények alapján már minden elemzés biztosra veszi, hogy nyolc év után visszaszerzi a Demokrata Párt az ottani többséget. Ha mindenhol maradna a mostani állás, akkor a 435 fős alsóházban 19 fős többségük volna a demokratáknak, ami azt jelentené, hogy 33 mandátummal kaptak többet, mint két éve.

A szenátusban azonban megtartják a többséget a republikánusok. Itt egészen mások a szavazás szabályai: a szenátus harmadát választják újra 6 évente, vagyis idén azok a szenátorok küzdöttek az újraválasztásért, akik 2012-ben kerültek be. Mivel hat éve nagyot nyertek a demokraták, a mostani választáson alig volt hely, ahol újabb mandátumokat szerezhettek volna. Sőt, a republikánusok négy új mandátumot is megszereztek, így még növelni is tudták az ottani többségüket.

Amerika: még az Uber is beszállt a választási mozgósításba

Az amerikai félidős választásokon egy sor olyan kezdeményezés működött, amely azt célozta, hogy minél többen elmenjenek szavazni.

A törvényhozásban így változatlanul a republikánusoknak marad nagyobb szavuk, de a demokraták az alsóházi többség birtokában több döntést is blokkolhatnak. Nem véletlen, hogy Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője arról beszélt: mostantól Trump hatalmát az eddiginél komolyabb fékek és ellensúlyok korlátozzák. Igaz, Donald Trump is óriási sikerről írt – mondjuk csodálkoztunk volna, ha akármilyen eredményt pont ő nem nevez annak. Az elnök aztán felhívta Pelosit, és telefonon gratulált a demokratáknak.

Az eredmény azt is jelenti, hogy egész biztosan nem indul eljárás Donald Trump elmozdításáért: Nancy Pelosi már elmondta, csakis akkor indítanának eljárást, ha ehhez meglenne a kellő többség. Ez egyébként tényleg a legjobb járható út a demokratáknak: a Szenátusban a republikánus többség úgysem engedné megbuktatni az elnököt, a Kongresszust megszerezve viszont a demokraták folyamatosan nyomás alatt tarthatják Trumpot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik