szerző:
hvg.hu

A verseny január végén lesz Lyonban, ahol kétévente mérik össze tudásukat a kontinentális elődöntőkről továbbjutott versenyzők.

A balatonszemesi Kistücsök fiatal séfje, Pohner Ádám képviseli majd csapatával Magyarországot a Bocuse d'Or lyoni döntőjén. 

A torinói európai előválogatót követően a versenyre kijutott csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, commis (segítő) Csillag Richárd (Kistücsök), a coach Segal Viktor.  Az idei versenytéma a ’70-es évek francia konyhájának egyik ismert fogása, a chartreuse, amely zöldségalapokra épül, és hússal, vadakkal vagy tengergyümölcseivel lehet kiegészíteni. Csúcsgasztronómiai szintre a zöldségek dekorációjával, rétegezésével és összhangjával emelhető ez az étel.

A döntő előtt a versenyzők a zöldségeket a METRO erre felállított piacáról szerzik majd be, és a fogás felét az innen választott hozzávalóknak kell kitennie.   

Tavaly nyáron a szakácsverseny európai döntőjén Norvégia nyert, a második helyen Svédország, a harmadikon Dánia csapata végzett. A világdöntőbe a 8. helyen végzett Magyarország is bejutott.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldala szerint a magyar csapat az első napon, azaz január 29-én, második rajtolóként indul majd.

Ezúttal is két ételt kell majd elkészítenük a csapatoknak: a tányértéma a zöldség chatreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni. Ehhez minden csapat rendelkezésére áll 32 db fésűkagyló, 60 db szívkagyló, 18 db osztriga és 60 db feketekagyló, ezeket lehetőség szerint mind fel kell használni. Az ételhez csak a versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel.

A döntő előtt a versenyzők a zöldségeket a METRO helyszíni piacáról szerzik be. A téma egyébként a tavaly augusztusban elhunyt, az évszázad szakácsának nevezett Joël Robuchon-nak állít emléket, aki éttermeivel ez idáig a legtöbb, szám szerint 31 Michelin-csillagot szerezte és tartotta meg élete során. Ő modernizálta ezt az eredetileg  Antonin Caréme (Talleyrand, Napoleon szakácsa volt, és a francia konyha egyik alapművének - L'art de la cuisine au XIX. siécle - megalkotója) nevéhez köthető,anno előételnek szánt fogást, megtartva klasszikus eredetét. 

A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj lesz (5 csonttal) és már az is biztos, hogy az ételhez a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kell főzni vele.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Lehet, hogy mellélő a Huawei ezzel a hirdetéssel?

Lehet, hogy mellélő a Huawei ezzel a hirdetéssel?

Megvan az első magyar GDPR-büntetés

Megvan az első magyar GDPR-büntetés

Két helyről is kapott fizetést a menesztett földügyi államtitkár, mégis csökkent a vagyona

Két helyről is kapott fizetést a menesztett földügyi államtitkár, mégis csökkent a vagyona

Éppen kertészkedett, mikor az egyik fáról egy puma nézett le rá

Éppen kertészkedett, mikor az egyik fáról egy puma nézett le rá

Karl Lagerfeld: "Vámpír vagyok, más emberek vérét veszem"

Karl Lagerfeld: "Vámpír vagyok, más emberek vérét veszem"

A Suzukinál a 250 órás túlórakeretet sem használják ki

A Suzukinál a 250 órás túlórakeretet sem használják ki