szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igaza lesz a Gyalog galoppnak: vérnyulak a láthatáron.

Pihe-puha szőrű, gyáva, jó futó – körülbelül ezek ugranak be először a nyulakról, kevésbé az, hogy ezek a cuki állatkák kannibalisztikus hajlamokkal bírnának.

Pedig a National Geographic által megosztott fotók épp ezt bizonyítják.

A hócipős nyúl a kanadai Yukon territóriumban őshonos, és ha túl hosszúak és hidegek a telek, arra kényszerül, hogy kiegészítse étrendjét – egy kis hússal. Nyáron persze a hócipős nyúl is növényeket eszik, de ha mínusz 30 fokra süllyed a hőmérséklet, nincs mit tenni, dögevőként elmajszolják elhullott társaikat is.

A kiválasztódás bizarr csavaraként ráfanyalodnak természetes ragadozójuk, a kanadai hiúz tetemére is

– mondta Michael Peers, az Albertai Egyetem etológusa. A látvány elsőre még neki is sokkoló volt, de szerinte a dögevő viselkedés oka az lehet, hogy a kemény időszakban a nyulaknak ki kell egészíteniük a proteinbevitelüket.

Peers véletlenül vette észre a húsevő nyulakat, miután kamerákat helyezett el állattetemek mellé az alaszkai határnál. Ő ragadozókat várt, ehelyett nyulak jelentek meg.

Szerinte ez a váratlan felfedezés arra utal, hogy az állatokat nem lehet olyan egyszerűen csupán növényevőnek vagy húsevőnek besorolni – és hogy a hócipős nyulak rendszeresen esznek húst.

A National Geographic oldalán videón is megnézheti a húsevő nyulakat.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/ élelmiszer online Élet+Stílus

Ritka és szép madár tűnt fel Magyarországon

Egy nagyon ritka, és látványos madár tűnt fel Magyarországon az utóbbi néhány napban, többen is megfigyelték a különleges keleti gerlét a Békés megyei Mezőberényben – írja a ma.hu, az agraroldal.hu alapján.