szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tajvani nő csak annyit vett észre, hogy erősen begyulladt az egyik szeme. A kórházban állapították meg, hogy méhek táplálkoznak a könnycsatornájából.

Egy 29 éves tajvani nő – keresztnevén He –, éppen egy családtagjának sírját gondozta, gyomlált, amikor valami belekerült a szemébe. Azt gondolta, hogy föld jutott a szemhéja alá, ezért alaposan kimosta a szemét, de az éjszakára nagyon begyulladt, ráadásul He szúró fájdalmat is érzett a szemhéjában. Semmi különösre nem gyanakodott, azt gondolta, csak valami egyszerű fertőzése lehet, de azért másnap bement a Fooyin egyetemi kórházba, hogy kapjon rá valami gyógyszert.

Az őt megvizsgáló orvos, Hung Chi-ting ugyanúgy elképedt, mint a páciense, amikor a mikroszkópikus vizsgálat során a nő szemhéja alatt egy rovar lábaira emlékeztető dolgot vett észre. Elkezdte óvatosan kihúzni a lábakat, azokkal együtt pedig végül egy teljes rovart, mint később kiderült, egy karcsúméhet (Halictidae) vett ki He szeméből. Ezt követően még másik három méhet talált, amelyek mind a nő könnycsatornáján élősködtek, a könnyekben található sóval táplálkozhattak.

A rovarokat Hung Chi-ting sikeresen eltávolította, a nő szeme pedig, leszámítva az ideiglenes gyulladást, épségben maradt annak köszönhetően, hogy nem dörzsölte a szemét. A Guardian azt írja, hogy a kíméletes eltávolítás következtében a méhek is életben maradtak.

A karcsúméhek nem trópusi rovarok, az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak, és kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában. Az emberi szemben való élősködés valószínűleg nem jellemző rájuk, Hung Chi-ting legalábbis még soha nem találkozott hasonló esettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érettségi szóbeli nélkül: már megvolt a rendszer tesztje

Érettségi szóbeli nélkül: már megvolt a rendszer tesztje

Foci Eb: Telt ház is lehet a budapesti meccseken?

Foci Eb: Telt ház is lehet a budapesti meccseken?

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő