szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A róla készült fotó és videó azonnal ikonikussá vált.

Több százezerszer megosztották már online azt a fotót és a videókat, amelyek egy fiatal szudáni nőről készültek. A felvételek különlegessége, hogy a fehér leplekbe öltözött nő egy kormányellenes tüntetésen vezeti a szlogenek skandálását.

A nőt Kandakának becézik, ami núbiai királynőt jelent.

Lana Haroun a nemzetközi sajtó értesülései szerint egy 22 éves mérnök- és építészhallgató. A ruhája pedig külön szimbolikus jelentőségű, mert a fehér thobéját elsősorban a dolgozó nők hordják Szudánban. Haroun megjelenése ráadásul a 1960-70-es évek női mozgalmait idézi, amikor a katonai diktatúra ellen tüntettek a nők.

Szudánban december óta demonstrálnak a harminc éve hatalmon lévő Omar el-Besír elnök ellen, akit a nemzetközi bíróságok népirtással és emberiesség elleni bűnökkel is vádolják, a Nemzetközi Büntetőbíróság pedig elfogatóparancsot is kiadott már ellene.

A tüntetők a gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatt is tiltakoznak, követelik el-Besír elnök távozását, és egy "ideiglenes kormány" megalakítását.

A tüntetéseken különlegesen fontossá váltak a nők, akiknek a helyzete sokat romlott az elmúlt évtizedekben: több korlátozó törvényt is hoztak ellenük, például meghatározzák, hova mehetnek, és milyen ruhába öltözhetnek.

A kormányzati források szerint december óta 38 ember halt meg a tiltakozásokon, a Human Rights Watch szerint viszont ez a szám magasabb.

(BBC, 444, MTI)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában