szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A demográfiai tévhitekről és a népességfogyás előnyeiről határozott álláspontja van a norvég Jorgen Randersnek. A klímastratégia professzora szerint a Föld lakossága 2050 után gyors csökkenésnek indul, a felmelegedést viszont katasztrófa határáig tolja az emberi önzés.

Olyat csak Ceausescu Romániájában és a mai Magyarországról olvastam, hogy a hatalom a lakosság számának emelésével akarná igazolni, milyen fantasztikus az ő országa

– mondta a HVG-nek adott interjúban Jorgen Randers, aki szerint egy ország jóléte jelentős mértékben függ attól, mennyire alacsony a népsűrűsége. A 75 éves akadémikus, a klímastratégia professzora azt állítja, hatalmi szempontból sem logikus a gyerekszám növelése, és mindenki jobban él, ha az igényeihez minél kevesebbet kell felélni az őt körbevevő természetből.

Jorgen Randers
©

Jorgen Randers szerint már most tudjuk, hogyan lehetne védekezni a felmelegedés ellen – mint mondja, ez egyszerű, le kell állni a szén, az olaj és a földgáz elégetésével –, de erre képtelenek vagyunk. De ugyanígy fontos lenne a populáció csökkentése – mondja a professzor:

Ehhez meg kellene célozni az egygyerekes családmodellt, és végre azokat a nőket jutalmazni, akik nem alapítanak nagycsaládot. A gazdag világban ez még fontosabb, hisz itt a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás.

A Jorgen Randersszel készült teljes interjú a HVG e heti számában olvasható.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére

Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Beperelné Trumpékat a TikTok

Beperelné Trumpékat a TikTok