szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban.

Több mint kétszáz tüntetőt vett őrizetbe a Scotland Yard hétfő estig, a nemzetközi környezetvédelmi tüntetéssorozat londoni demonstrációinak első napján.

Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Aktivistái hétfőn letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon, a szomszédos Lambeth hídon és a Temze mentén húzódó Victoria rakparton. A Westminster híd közepén a tüntetők még egy szabadtéri esküvőt is tartottak.

A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat. A tengeralattjárókra telepített Trident rakéták az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fő elemei.

Az Extinction Rebellion tüntetői több londoni helyszínen autókhoz láncolták, a London közepén fekvő Trafalgar téren pedig épületállványokhoz, illetve az úttesthez ragasztották magukat. A Scotland Yard hétfői tájékoztatása szerint estig összesen 217 embert vettek őrizetbe.

A csoport a Twitteren közzétett felhívásaiban kifejezetten biztatja a demonstrációk résztvevőit, hogy vetessék magukat őrizetbe, oly módon, hogy a rendőrség felszólításaival dacolva nem távoznak az egyes elfoglalt helyszínekről, hanem leülnek vagy lefekszenek az úttestre.

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban: a csoport áprilisban szintén a brit főváros legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálta megbénítani a közlekedést.

A csoport az augusztus végi hagyományos háromnapos hétvégén a legforgalmasabb európai repülőtér, a London nyugati határában fekvő Heathrow forgalmának megbénításával is próbálkozott; aktivistái drónokat akartak bereptetni a repülőtér biztonsági övezetén belülre. Ez a kísérlet kudarcba fulladt, mivel a repülőtér a brit hadsereggel és a rendőrséggel együttműködve olyan berendezéseket telepített, amelyek észlelik és zavarják a drón és a távirányító készülék közötti rádiókapcsolatot, így a környezetvédelmi aktivisták el sem tudták indítani a repülőszerkezeteket.

Az Extinction Rebellion közölte, hogy a mostani megmozdulások a tavaszi akciósorozatnál ötször nagyobbak lesznek. A csoport várakozása szerint a következő két hétben 30 ezren vesznek részt a londoni tiltakozó demonstrációkban. A csoport tavaszi megmozdulásai idején a rendőrség 1130 embert vett őrizetbe.

Csakúgy, mint tavasszal, a londoni megmozdulásokon ezúttal is részt vesznek tudósok, közéleti személyiségek és színészek. A Trafalgar téren rendezett hétfői demonstráción jelen volt Juliet Stevenson színésznő. A tavaszi londoni tiltakozássorozat egyik fő szónoka Emma Thompson Oscar-díjas brit színésznő volt. Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Hazacsalta a telefontolvajokat a kazincbarcikai fiú, hogy az apja tegyen rendet

Hazacsalta a telefontolvajokat a kazincbarcikai fiú, hogy az apja tegyen rendet

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!