szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Moderált alkoholfogyasztás, normális testtömegindex és napi 30 perc mozgás a kutatók szerint már elég lehet ahhoz, hogy életünket meghosszabbítsuk.

Egy a British Medical Journalban publikált tanulmány szerint akár tíz évvel is tovább élhetnek egészségben azok az emberek, akik korábban nem dohányoztak, nem voltak túlsúlyosak és nem ittak sok alkoholt - írja a Guardian.

A projektbe bevont Amszterdami Egyetem és a bostoni Harvard T.H. Chan Népegésségügyi Iskola kutatói 110 ezer, 50 éves vagy idősebb vizsgált embernél a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, valamint a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását dokumentálták.

Meghatároztak öt faktort, amelyek hozzájárulnak az egészséges életvitelhez. Ilyen volt a nem dohányzás, a normálisnak számító testtömegindex (BMI), a legalább 30 perces mozgás naponta (belevették a gyors gyaloglást is), az egészséges étrend és a moderált alkoholfogyasztás. Utóbbi a nők esetében azt jelenti, hogy összességében napon maximum 15 gramm tiszta alkohol kerülhet a szervezetükbe, férfiaknál 30 gramm. Azaz még nem számít káros mennyiségnek, ha mondjuk a nők megisznak naponta 1,75 deciliter bort (ez 15 gramm alkoholt jelent), a férfiak pedig 8 deci sört.

A kutatók kiszámolták, hogy azok a nők, akik egészséges életmódot folytattak (tehát az 5 faktorból legalább 4-et betartottak), súlyos betegségek nélküli életre számíthattak 50 évesen, azaz akár 84 éves korukig is elélhetnek cukorbetegség, kardiovaszkuláris problémák és rosszindulatú daganatok nélkül. Ez 50 évesen plusz 34,4 problémamentes évet jelentett, ám azoknál, akik nem voltak ilyen egészségtudatosak, ez a szám csak 23,7 év volt.

Az ötven éves férfiak esetében is sokkal több egészséges időskori évre lehetett számítani akkor, ha az 5 faktor jelen volt az életükben: náluk 31,1 évet kalkuláltak súlyos megbetegedések nélkül. Rosszabb esetben pedig csak 23,5 évet.

A kutatók szerint a legrosszabb kilátásaik a túlsúlyos embereknek, és azoknak a férfiaknak voltak, akik naponta több mint 15 szál cigarettát szívtak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!