szerző:
Vándor Éva
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évtizedekben volt dolga a HIV-, a SARS, a MERS- és az ebolajárvánnyal, sőt még az anthraxszal is. Az Egyesült Államok egyik legelismertebb járványügyi szakembere most a koronavírussal, és a valós veszélyeket sokszor lazán kezelő elnökkel néz szembe. Anthony Fauci megnyugtató, bár a sok interjútól rekedt hangjától most amerikaiak milliói várnak valami biztatót.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Nem tudok oda ugrani a mikrofon elé, és lenyomni őt.

Mármint az amerikai elnököt. Ez nyilván nem elvárás egy köztisztviselőtől, de Anthony Fauciból valamiért mégis sokan szeretnék kinézni, hogy meg tudja csinálni. Más kérdés, hogy ő inkább az igazságot és érveket hangoztatva száll vitába – akár az elnökkel is –, és ezzel a józanság és a ráció jelképe lett a koronavírus elleni egyre elkeseredettebb amerikai háborúban.

Donald Trump ugyanis az egyre súlyosabb járványhelyzetben nem mindig ad koherens útmutatást és nem mindig ragaszkodik a tényekhez. A kérdést, hogy elismert szakemberként, az elnök által felállított koronavírus elleni akciócsoport és az amerikai Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) vezetőjeként hogy viseli azt, amikor a fehér házi sajtótájékoztatókon, amelyeknek ő maga is rendszeres szereplője, ferdítések, hamisságok hangzanak el, a Science magazin tette fel Anthony Faucinak, aki egyelőre nem tud más megoldást a helyzetre, mint hogy

újra meg újra elmondja az igazságot.

Vagy néha arcokat vágjon. Ebben a minőségében is az internet nagy kedvence lett. A jelenet, amikor Donald Trump egy félresikerült poénkodásán a fejét fogja, igen szép karriert futott be a közösségi oldalakon. Legalábbis azoknak a körében, akik nem teljesen tartják kielégítőnek az amerikai elnök reakcióját a járványhelyzetre, és Fauci gesztusában a saját elégedetlenségük jelképét látták.

A tények mindig gyanúsak

Azok ugyanis, akik úgy gondolják, hogy minden a legnagyobb rendben van, Fauci doktorban látták meg a bomlasztó ellenséget, az összeesküvési elméletek értelmében pedig a szakember célkeresztjében nem is a koronavírus áll, hanem maga az elnök, akinek minden tekintélyét megpróbálja aláásni. Az elmúlt napokban mindez odáig fajult, hogy Fauci halálos fenyegetéseket kapott, a CNN információi szerint ezért mostantól testőrök kísérik mindenhová. Ő egyébként meglehetősen sztoikusan reagált a fenyegetésekre, annyit mondott, hogy ez a munkája, ezt választotta és ezt kell tennie.

Fauci egyébként ezt az ellenséges hozzáállást azzal váltotta ki, hogy a szakmai tudására és tapasztalatára alapozva néha mást mondott, mint az elnök, pontosabban a vírussal kapcsolatos téves megnyilvánulásait rendületlenül kijavította.

  • A koronavírus nem is olyan súlyos, mint a szezonális influenza.
  • Az Egyesült Államok sokkal jobban fel van készülve a koronavírusra, mint sok más ország.
  • Semmi ok az aggodalomra, nemsokára meglesz az oltás.

Donald Trump ilyen – a valóságtól meglehetősen távol álló – anekdotákkal színesítette a sajtótájékoztatóit. Hogy aztán Fauci elmondja: a COVID-19 tízszer halálosabb, mint a szezonális influenza, hogy az Egyesült Államoknak sokkal komolyabban kellene vennie az óvintézkedéseket, és hogy oltás jó, ha másfél év múlva lesz a koronavírus ellen. Néhány napja pedig kimondta azt is, hogy több millió megbetegedésre és akár 100-200 ezer közé eső halálozási számra számít. Csak hogy világos legyen, mivel is áll szemben az Egyesült Államok.

Anthony Fauci tájékoztat, Donald Trump figyel
©

Fauci ezzel a kitartó és rendíthetetlen igazmondásával egyfajta mesei hős lett az amerikai közéletben és médiában. De ki ez az ember, akibe olyan sokan megpróbálnak kapaszkodni ezekben a vészterhes időkben?

Brooklyntól Washingtonig

Anthony Fauci, ahogy a BBC elnevezte, Amerika koronavírus elleni küzdelmének az arca lett, akinek nemcsak a járvánnyal, hanem a tévhitekkel is fel kell vennie a harcot – sokszor a kormányzaton belül is.

Ehhez több mint öt évtizednyi szakmai tapasztalatot tud felmutatni, továbbá egy olyan önéletrajzot, amelyből kiderül, hogy az egyik legtöbbet idézett immunológus, a köztisztviselői munkája pedig hat amerikai elnök alatt teljesedett ki – Ronald Reagan óta minden nagy közegészségügyi válságnál ott volt az AIDS-től kezdve az ebolán át az anthraxig, és persze rengeteg politikai és orvosszakmai konfliktust látott már.

Fauci megkapja George Bushtól az elnök szabadság érdemrendet
©

Anthony Fauci 1940 karácsonyának az estéjén született egy olasz-amerikai családba. Az apjának patikája volt Brooklynban, ő pedig onnantól, hogy megtanult biciklizni, gyógyszereket szállított a pácienseknek. A hivatását tehát lehet akár családilag determináltnak is mondani.

Osztályelsőként végzett a Cornell egyetem orvosi szakán 1966-ban, két évvel később bekerült a Nemzeti Egészségügyi Intézethez (NIH), és az elmúlt fél évszázadot ott is töltötte. Bár a közszolgálati karrierjének a kezdetén még a vietnami háborús erőfeszítések orvosi kiszolgálása volt a cél, szakmailag egy egészen más harcmezőn teljesedett ki.

Fauci asztalára 1981 júniusában került egy jelentés egy furcsa, általában rákbetegeknél tapasztalt tüdőgyulladásban elhunyt, egyébként egészséges emberről. Majd nemsokára újabb 26 halálesetről érkezett jelentés – mindannyian meleg férfiak voltak. Később úgy emlékezett vissza minderre, mint orvosi karrierjében az első olyan pillanatra, amikor végigfutott a hideg a hátán. Hamarosan kiderült, hogy a HIV-vírussal állt szemben.

A politika és az egészség kereszteződésében

1984-ben lett a NIAID vezetője, és rögtön az AIDS-járvány megértése és megfékezése lett az egyik legfontosabb feladata – akkor szintén egy olyan elnökkel, Ronald Reagannel, aki nagyon nehezen akarta nevén nevezni a problémát, pedig a titokzatos vírus akkor már ezreket ölt meg. Anthony Fauci munkájának jelentős szerepe volt abban, hogy rájöttünk a HIV-vírus és az emberi immunrendszer közötti összefüggésekre, az általa kidolgozott AIDS-stratégia milliók életét mentette meg. Ez az időszak egyben arra is felkészítette, hogy miként egyensúlyozzon a közegészségügyi és politikai szempontok között.

És közben ő maga is célpont lett, azok az aktivisták ugyanis, akik dühösek voltak Reagan elnökre azért, ahogyan az AIDS-válságot kezelte, őt is bűnbaknak kiáltották ki. Fauci hozzáállásáról azonban sokat elárul, hogy amikor az aktivisták füstbombákat dobtak a hivatala elé, ő azt kérte a rendőrségtől, hogy ne tartóztassák le ezeket az embereket, hanem vigyék be hozzá, hogy beszélgetni tudjon velük.

És ezt tette eddig összesen hat amerikai elnökkel. Az egyenességének és a nyugalmának köszönhetően az elmúlt időszakban igazi celeb lett, akinek a szakmaisága különösen szembetűnő egy olyan elnök mellett, aki a kezdetektől úgy tett, mintha nem lenne nagy ügy ez a járvány, a hosszú hetek tétlensége után ma már oda jutott az Egyesült Államok, hogy a koronavírus egyik legfőbb gócpontja lett.

©

Járványceleb

A tényeknek sokszor ellenálló Donald Trumppal szemben azonban kifizetődőnek tűnik Fauci stratégiája, hogy mindent kitartóan és sokszor megismétel – nem véletlenül érezhető valami rekedtség a hangjában minden megszólalásánál. Az Egyesült Államokban is beindultak végre a kormányzati és egészségügyi intézkedések.

A kommunikációs platformját pedig a járvány sürgető feladatai miatt jelentősen kiszélesítette a fehér házi sajtótájékoztatók mellett: az NBA-sztár Stephen Curry-vel egy Instagram Live-ot nyomott, Trevor Noah vendége volt a Daily Show-ban és még Mark Zuckerbergnek is rendelkezésére állt egy interjúra Facebook Live-on.

A Politicót pedig megnyugtatta a 79 éves szakember: még nem akar visszavonulni, addig biztosan nem, amíg meg nem lesz a HIV elleni oltás.

A hatékonyságát és a szakmai tekintélyét nemcsak az öt évtizedes munkássága és Donald Trump nehezen megszerzett figyelme bizonyítja, hanem az is, hogy egy kisebb merchandise-birodalom épült köré. Vállalkozások országszerte álltak rá arra, hogy Fauci arcával lássák el a termékeiket. Egy észak-karolinai pékség Fauci-arcú cupcake-et árul a szakember iránti tiszteletből, és a kereslet olyan nagy a süti iránt, hogy még ezekben a nehéz időkben is képes életben tartani a vállalkozást, amely így meg tudta tartani a munkavállalóit.

A New York állambeli Rochester egyik fánkozója szintén Fauci arcával – és nemzeti színű dekorációval – díszítette a termékeit.

A céljuk az volt, hogy feldobják vele kicsit a környék hangulatát – amire az ismert okok miatt szükség is van. De a járványügyi szakember arca megjelent pólókon, gyertyákon, sőt még zoknikon is.

Viheti-e ennél többre egy köztisztviselő?

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Serdült Viktória Világ

"Megszűnt minden, ami New Yorkot várossá teszi"

Kiürült utcákról, a Central Parkban felállított sátorkórházról, mégis olajozottan működő, folyamatos tájékoztatásról számoltak be lapunknak New Yorkban élő magyarok. A 8 és félmilliós amerikai metropoliszban már most 47 ezer koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, de a legrosszabb még bőven hátravan. A Times Square nyomasztóan üres, ahol korábban fizikailag lehetetlen lett volna megtartani a két méter távolságot, most senki nem jár, az emberek pedig visszahúzódtak otthonaikba és várják a végét.

Maszk nélkül ment vásárolni egy amerikai nő, hatalmas botrány lett belőle

Maszk nélkül ment vásárolni egy amerikai nő, hatalmas botrány lett belőle

Kiderült, hogy ki nyer az állami informatikusképzésen

Kiderült, hogy ki nyer az állami informatikusképzésen

Csak papíron javul az ország levegője

Csak papíron javul az ország levegője