szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országon végigvonuló hidegfront minden eddiginél erősebb széllökéseket eredményezett.

Hétfőről keddre virradóan egy hidegfront haladt végig az országon, a frontot a számottevő csapadék mellett szélerősödés és helyenként viharos széllökések kísérték.

Budapest János-hegy állomáson kedden hajnalban 28,2 m/s-os (101,5 km/h) széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezzel új fővárosi szélrekord született.

A korábbi rekordot Budapest belterületén mérték 24,6 m/s-mal (88,6 km/h-val).

Tavaly június végén is megdőlt a napi szélrekord Budapesten, 2019 januárjában két ilyen nap is volt.

Az OMSZ a honlapján hangsúlyozta, hogy az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb és legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak, ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye, az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Iszlám Állam feltámadása fenyeget Szíriában

Az Iszlám Állam feltámadása fenyeget Szíriában

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

Fideszesek követelik Simonka György kizárását