szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elnöki hivatal is megerősítette, hogy becsapták Lengyelország vezetőjét.

Andrzej Duda, a hétvégén újraválasztott lengyel elnök 11 percig hitte, hogy António Guterres ENSZ-főtitkárral telefonál, de csak két orosz telefonbetyár volt a vonalban – írja a Politico. A telefonbeszélgetés felvételét kedden a Youtube-ra is feltöltötték, annak valódiságát az elnöki hivatal megerősítette.

A felvételen Duda többek között a lengyel koronavírus-helyzetről mesél a hamis Guterresnek, de részletezi Lengyelország viszonyát Oroszországgal és Ukrajnával is. Az elnök akkor sem fog gyanút, amikor átverője azt állítja, a választáson alulmaradt lengyel elnökjelölt, Rafal Trzaskowski részegen azzal hívta fel őt, hogy nyert.

Szóba kerül Donald Tusk is, aki a lengyel elnök szerint nem szereti őt. Tusk ezt később a Twitteren cáfolta, hangsúlyozva, hogy különösen a nyitottsága miatt kedveli Dudát.

Az Európai Tanács volt elnöke nemrég az LMBT emberekre tett megjegyzéséért kritizálta Dudát. A lengyel elnök a telefonbeszélgetés során azt is elmondta, hogy – dacára annak, hogy elnöksége alatt folyamatosan romlik a nem heteroszexuális emberek helyzete Lengyelországban – nem előítéletes.

Az orosz telefonbetyárok egyébként Alekszej Sztoljarov és Vlagyimir Kuznyecov voltak. Rengeteg közéleti szereplőt becsaptak már ugyanígy. Recep Tayyip Erdogan török elnökkel például magukat Petro Poroshenko ukrán elnöknek kiadva beszélgettek, Vlagyimir Putyint megszemélyesítve pedig Elton Johnt hívták fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék

Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék

Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Radar360: Komoly tüntetések Minszkben és Bejrútban

Radar360: Komoly tüntetések Minszkben és Bejrútban