szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tekintélyt parancsoló termetű biztonsági őrök fogadták a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóját, aki megpróbált elhelyezni egy piros-fehér szalagot az épületen. „Bár alighanem a megfélemlítés a cél, a helyzet inkább meglepő” – mondta a hvg.hu-nak egy hallgató.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Mellőzzük már az ilyenfajta megnyilvánulásokat, jó?

Ilyen és ehhez hasonló kérésekkel próbálták pénteken kigyúrt, kopasz biztonsági őrök megakadályozni, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója elhelyezzen egy piros-fehér szalagot az épületen. Ez látható a videón, amelyet az egyetem hallgatója – egy fiatal nő – juttatott el a hvg.hu-hoz, valamint az, hogy a portás közli: ilyen esetben ezentúl szólnia kell a rendőrségnek.

„Amikor a vírushelyzet miatt elhagytuk az épületeket, másnap reggel azonnal leszedték az ellenállásunk jelképévé vált piros-fehér terelőszalagot a bejáratokról. Úgyhogy az első online fórumon megegyeztünk, hogy az összes járványügyi előírás betartásával, egyéni politikai véleménynyilvánítás céljából, teljesen törvényes keretek között egy ember minden nap felrak egy szalagot a Vas utcai egyetemi épület előtti egyik oszlopra” – magyarázza a helyzetet az egyetem hallgatója. „Ezt tesszük is másfél hete minden nap. A munkatársak, valószínűleg utasításra, minden nap le is szedik. Ma azonban az történt, ami a videón látható.”

A hallgatók a hvg.hu kérdésére elmondták: az egyetemen korábban soha nem voltak biztonsági őrök, és azok a hallgatók, akikkel az eset óta beszéltek, mind azt mondták, hogy eddig nem találkoztak az egyetemen a videón látható férfiakkal, akiket – ahogy az a videó elején hallható – a Vas utcai épület portása biztonságiaknak nevez, és akik videóra vették, ahogy a hallgató szalagozni készül.

Mivel nagytermetű férfiemberekről van szó, a cél minden bizonnyal a megfélemlítés, de a helyzet akkor is inkább meglepő

– összegezte érzéseit a nekünk nyilatkozó hallgató.

Az egyetem polgárai – hallgatói és tanárai – szeptember elsejére virradó éjjel foglalták el az SZFE Vas utcai épületét, majd később a többit is, kijelentve, oda nem tehetik be a lábukat az általuk illegitimnek tartott, el nem ismert új vezetőség tagjai. Szarka Gábor, az újonnan kinevezett kancellár – akinek utasítására több olyan termet bezártak az épületben, ahol az oktatás folyt, és aki lekapcsoltatta az internetet és az áramot – többször felszólította a hallgatókat, hogy hagyják el az épületet, de ennek nem tettek eleget, amíg a járványhelyzet miatt a kormány szigorúbb korlátozásokat nem vezetett be – így például a felsőoktatásban kötelező távoktatást. A hallgatók 72 nap egyetemfoglalás után ekkor bejelentették: bár az épületet elhagyják, a blokádot magukkal viszik. Ahogy akkor fogalmaztak: „Az egyetem nem egy épület: az egyetem mi vagyunk.”

SZFE-hallgatók a blokádról: „Azt gondolják, ha lekapcsolják az áramot, hazaszaladunk?"

Az egyetem mi vagyunk, nem pedig az épületek - állítják a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, akik hetvenegy nap után magukkal vinnék a karanténba a blokádot. Azt mondják, hiába próbálják megosztani őket, csak egyre összetartóbbak lesznek, és különben is: az elmúlt két hónapban eléggé megnőtt az ingerküszöbük ahhoz, hogy csak nevessenek az ellenük kitalált intézkedéseken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór