szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik a hallgatók.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

"A vírus terjedésének megelőzése érdekében elrendelt intézkedéseket továbbra is kötelességünk, felelősségünk maradéktalanul betartani. Az SZFE november 11-től digitális oktatásra áll át, a korlátozások értelmében az épületeket, a kollégiumot el kell hagyni" – közölték kedden délután, a Vas utcában tartott sajtótájékoztatón az egyetemfoglaló diákok.

©

Hozzáteszik, mivel követeléseik nem teljesültek, a minisztériummal pedig nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik. "Az ellenállás egy ideig az épületeken kívül folyik majd. Akár ezek közt a falak közt, akár otthon, karanténban kell az autonómiáért küzdenünk, az egyetem mi vagyunk. A blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik. Az egyetem fizikai foglalásának első 70 napja azt demonstrálta, hogyan érdemes nemet mondani az elnyomásra. Ezt az ellenállást olyan mértékű támogatás övezi, amelyre nem is számítottunk" – mondták, és megköszönték az utcában lakók türelmét, a rendőrség biztosítását, a magyar társadalomnak pedig azt, hogy mellettük álltak. „Nélkületek, az erőt adó jelenlétetek nélkül a megmozdulásainkon, a lelkesítő szavaitok nélkül nap mint nap az utcán, a nagylelkű adományaitok nélkül most talán nem lennénk ennyire biztosak abban, hogy képesek vagyunk folytatni a küzdelmet az ügyünkért.”

©

A hallgatók hozzátették, úgy vélik, az a november 6-i fenntartói intézkedés, miszerint az oktatást felfüggesztik, a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg. A HÖK november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, így a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrehajtani nem lehet. A bíróság döntésének megalapozottsága érdekében, az egyetemen zajló oktatási tevekénység elismeréséért az Oktatási Hivatalhoz fordultak, az oktatást dokumentáló iratokat benyújtották, a befogadásra szerdán kerülhet sor.

Mint elmondták, a blokád alá vont épületben az elmúlt két hónapban minden órát megtartottak. Bíznak benne, hogy a hivatal ezt elismeri, és nem lehetetleníti el a félévüket a fenntartó.

©

A diákok zárásképpen hangsúlyozták: a világjárvány közvetlenül sújtja azokat, akik a frontvonalban küzdenek ellene. "Tavasszal, esténként megálltunk egy pillanatra, és az egészségügyi dolgozókra gondoltunk – most igazán nagy a baj. Ha lehet, még nagyobb szükségük van a szolidaritásunkra. Kezdjük el újra ezt a gesztust, legyen ez az első lépés, hogy megmutatjuk, mellettük állunk, szóval és tettel, ahogy csak tudunk."

Nemrég a Telex írt arról, hogy a hallgatók megszavazták a blokád feladását, ám erre később a HÖK úgy reagált, „a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek”.

Élő videónk a sajtótájékoztatóról:

Az ügy előzménye, hogy Szarka Gábor kancellár pénteken - még Orbán Viktor bejelentése előtt - levélben közölte:

nem biztosíthatók az oktatás feltételei, ezért február 1-ig nem folytatható oktatási tevékenység a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. A levél szerint az épületek november 9-től "oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében" zárva tartanak.

A kancellár hozzátette, a tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető, és mivel az első félévben felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig múlt héten visszautasította a hallgatók meghívását, hogy részt vegyen egy, a hétre tervezett egyeztetésen, azzal az indokkal, hogy a működéshez szükséges források biztosításán felül nem kíván beleszólni a konfliktusos helyzetbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk