szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

John Geddertnek csütörtökön kellett volna feladnia magát.

Öngyilkos lett John Geddert, az amerikai olimpiai tornászcsapat egykori edzője, miután csütörtökön bejelentették, szexuális erőszakkal és emberkereskedelemmel vádolják - írja a New York Times.

A férfi birtokában volt az az edzőterem, ahol az a Lawrence Nassar dolgozott, akit több sportoló is szexuális zaklatással vádolt. A vád húsz rendbeli emberkereskedelemről szól, 14 esetben munkára kényszerítette áldozatát úgy, hogy annak sérülés lett a vége, hat esetben pedig kiskorúakkal kereskedett, de szó van zsarolásról, és a rendőrség szándékos félrevezetéséről is.

Geddert otthonában és az edzőteremben 12 doboznyi bizonyítékot és több elektromos eszközt is lefoglaltak. Dana Nessel michigani államügyész nem árulta el, pontosan hány ember vállalja Geddertet, de az biztos, hogy ötvennél kevesebbről van szó, és mind kiskorú.

Az ügyészség szerint az áldozatok magukban is kárt tettek és étkezési rendellenességekkel küszködtek, miközben folyamatos érzelmi és fizikai abúzusnak voltak kitéve. Néha olyankor is teljesíteniük kellett, amikor le voltak sérülve.

Az amerikai tornászszövetségben zajló visszaélésekről több dokumentumfilm is készül.  A Netflixen tavaly mutatták be az Athlete A című filmet, egy évvel korábban pedig az HBO-n debütált az At the Heart of Gold (Az amerikai tornászbotrány belülről) című alkotás.

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Az amerikai tornászok elképesztő erővel mutatták be a gyakorlatokat és gyűjtötték az érmeket a világversenyeken, miközben a rendszer, amely az őket évtizedeken át zaklató sportorvosnak védelmet nyújtott, tehetetlenné tette őket a visszaélésekkel szemben. Egy új dokumentumfilm most megpróbálja visszaadni nekik azt az erőt és tartást, amit Larry Nassar és a sportágat irányító hatalmasok elvettek tőlük.

Geddertnek csütörtökön kellett volna feladnia magát, hogy vád alá helyezhessék.

A Geddert termében dolgozó orvost, Lawrence Nassart 2018-ban 40-től 175 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték, mert éveken keresztül bántalmazott sportolókat. Az ügyészség szerint Geddart tudott róla, de semmit nem tett ellene, a Geddert ellen most felhozott vádak közül csak egynek volt köze Nassarhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatják ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatják ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Meghalt Fülöp  – a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét

Meghalt Fülöp – a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét