szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Covid úgysem árthat nekik.

Ókori egyiptomi fáraók múmiái parádéztak Kairó utcáin, új sírhelyet keresve - a CNN beszámolója egy horrorfilm kezdete is lehetne, de ezúttal a Fáraók Arany Parádéja elnevezésű nagyszabású rendezvényről szólt, amit az egyiptomi turisztikai minisztérium szervezett a régészet és az egyiptomi történelem népszerűsítésére.

Ramszesz és 21 további ókori fáraó múmiáját a történeti múzumtól a híres Tahrir térre szállították, ahol egy új, high-tech múzeumban kapnak méltó elhelyezést. 

A menetben - amit élőben közvetítettek a tévécsatorbák - "felvonult" az újbirodalom négy uralkodója: II. Amenhotep, IV. Tutmozisz, III. Amenhotep és Teje királynő, valamint Hatsepszut királynő, I., II. és III. Tutmózisz fáraó, Szekenenré Ta-aa fáraó és Ahmesz-Nofertati királynő múmiája is. A konvojban összesen 17 királyi szarkofágot szállítottak a Nílus mentén, lovaskocsikkal, díszlövések és katonazenekar kíséretében.

©

"Ez a grandiózus esemény az egyiptomiak nagyságának legújabb bizonyítéka; egy egyedülálló, ősi civilizáció őrzői - írta a Twitteren Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök.

A felvonultatott koporsók többségét 1881-ben fedezték fel Luxorban, egy titkos sírhelyen.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál