Hétfőtől értékesítésre kínálhatják a kilőtt medvéket a szlovák környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó szervezetek – írja az Új Szó. Ehhez egy tanúsítványt kell kérniük, amely igazolja, hogy a medvét legálisan vadászták le. A lelőtt medvékből készült ételeket a vendéglátóhelyek árusíthatják.
„Minden lelőtt medvét, amely megfelel a feltételeknek, emberi fogyasztásra szánnak” – idézi a portál Filip Kuffát, a környezetvédelmi minisztérium államtitkárát, aki korábban arról is beszélt, hogy a vadásztársaságok akár külföldi vendégeket is hívhatnak, hogy medvére vadásszanak.
A lépés miatt több civil szervezet is feljelentést tett a minisztérium ellen, mivel a szlovák és az európai jogszabályok csak konkrét problémás egyedek leölését engedélyezik, a tömeges kilövést nem.
Áprilisban írtunk arról, hogy rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány több járásra, egyben jóváhagyta a medvepopulációba való rendkívüli beavatkozást is. Ennek értelmében az állami természetvédelem jelentése szerint 350 egyed kilövését írták elő. Szlovákiában a becslések szerint 1100-1200 medve élhet.