szerző:
hvg.hu

A magyar kormánytól független szerkesztőségek híreiből készülő lap is pályázna arra a támogatásra, amelyet a független vidéki sajtónak ajánlott fel az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A Nyomtass te is! nevű kezdeményezést magánszemélyek működtetik a hírek szerint.

Az eDemokrácia Műhely Egyesület tagjai az ország különböző pontjain osztják az újságukat, már 18 számon vannak túl. L. László János, az egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: indulnának az Egyesült Államok külügyminisztériumának pályázatán, amely 200 millió forinttal támogatná a független vidéki sajtót. Úgy érzi, akkor lenne jó esélyük, ha azokkal a független portálokkal közösen tudnának pályázni, amelyek egyikével-másikával már együtt is működnek – tette hozzá.

A kormánytól független lapok és portálok híreiből válogatva készít A4-es formátumú „szamizdat” újságot az eDemokrácia Műhely Egyesület a „Nyomtass te is!” nevű kezdeményezés keretében. A lapot támogató magánszemélyek segítségével sokszorosítják, terjesztik.

L. László János szerint az a tapasztalatuk, hogy az emberek félnek bekapcsolódni a terjesztésbe, mert akkor rögtön bélyeg kerül rájuk. Volt olyan település, ahol a boltos a fideszes polgármestertől való félelmében nem engedte, hogy kitegyék az ingyenes lapjukat.

A legtöbb helységben vannak azért támogatóik: a legtöbb terjesztőjük Miskolcon van, a Békés megyei Tótkomlóson például három értelmiségi látja el újsággal az egész települést.

Vidéken nagy teljesítményű fénymásológépekre lenne szükségük – jelezte az elnök.

Az amerikai külügyhöz január 19-ig adhatnak be pályázatokat magyarországi, fővároson kívül működő lapok, rádiók, weboldalak. A támogatást elnyerő pályázó 2018 májusától, tehát a jövő évi választások után valósíthatja meg tervét 500-700 ezer dollár közötti összeggel. A cél olyan felületek támogatása, amelyek „javítják a hozzáférést a megbízható, elfogulatlan hírekhez" – derül ki a felhívásból.

David Kostelancik budapesti amerikai ügyvivő a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egyik programján októberben azt mondta: a magyar kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen, és a közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.

A magyar külügy ezért bekérette az amerikai ügyvivőt, és jelezték neki: "elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg". A tárca közleménye szerint "Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Itthon

"Nyomásgyakorlás, megfélemlítés" – Amerika aggódik a magyar sajtószabadságért

Kristálytiszta az USA számára, mi folyik a magyar médiapiacon, és a kormányzati nyomulás egyáltalán nem teszi boldoggá a világ szuperhatalmát. De megkapta a magáét a monopóliumok kialakulásának megakadályozására létrehozott médiahatóság is. Az után, amit David Kostelancik amerikai ügyvivő a MÚOSZ által szervezett programon elmondott, Washington is könnyen megkaphatja a magyar kormánytól, hogy a Soros-terven dolgozik.