szerző:
Folk György (EUrologus)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddigi 200 millió helyett 400 millió dózis BioNTech-Pfizer koronavírus-vakcinát rendel a huszonhét tagállam, de az opciós lehetőséget is megnövelték 100-ról 200 millióra – közölte péntek reggel az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Vakcinavásárlási stratégia keretében az eddig 200 millió dózis + 100 millióra opció helyett immár 400 millió dózisra + további 200 millió opcióra vannak leszerződve a BioNTech-Pfizer vakcinájából – jelentette be pénteken Ursula von der Leyen.

A huszonhét tagállam ezzel az európai piacon elsőként engedélyezett koronavírus elleni oltásból immár 600 millió dózist adhat be polgárainak, mely önmagában 300 millió embernek ad védettséget.

Az újabb rendelésből származó dózisokat a második negyedévtől osztják majd szét a tagállamok közt

– melyek az EB szerint bőven elegendő oltásmennyiséghez juttatják az unió polgárait.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, a közös vásárlás eredményeként az EU 2,3 milliárd dózist szerez be. Ez nemcsak az EU27-ek 446 millió polgárának lesz elegendő, de Európa egész lakossága számára védettséget biztosít majd, sőt hozzásegítjük szomszédainkat is a szükséges mennyiséghez.

A bizottság elnöke újságírói kérdésekre visszautasította azon vádakat, hogy az utólagos vásárlás azért kell, mert rosszul tárgyalt az EU. Emlékezetetett, hogy hat hónappal ezelőtt távolról sem volt biztos, hogy a 116 koronavírusvakcina-fejlesztés közül világszerte melyik ér célt elsőként. Azzal, hogy az EU a legesélyesebb hat oltóanyag közül az egyikből „csak” 200 millió + 100 milliót rendelt eredetileg, mindenekelőtt a kockázatokat minimalizálta. Most pedig éppen a közös vásárlási mandátumnak köszönhető, hogy az amerikaiaknál jobb áron további rendelést tudott tető alá hozni Európa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak