szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke Ankarában tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török államfővel.

Intenzív vitát folytatott Recep Tayyip Erdoğan török államfővel az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen és Charles Michel megpróbálták meggyőzni arról, hogy ne lépjen ki a nők és családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli egyezményből – mondta Von der Leyen kedden a tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóján.

Az uniós vezető tisztviselők az után látogattak Ankarába, hogy az európai állam- és kormányfők két héttel ezelőtti virtuális csúcstalálkozójukon ismét az EU és Törökország kapcsolatának jövőjéről tárgyaltak. A Görögország és Törökország között tavaly nyáron, a Földközi-tenger keleti medencéjének ásványkincsei körül kialakult viszály után a brüsszeli egyeztetések és az ankarai út is az enyhülés jelei, ugyanakkor a felek továbbra sem értenek egyet egy sor kérdésben.

Az együttműködés legnagyobb akadályát az EU számára az jelenti, hogy Erdoğan továbbra is a demokratikus intézményrendszer módszeres leépítésén dolgozik Törökországban. Mint Von der Leyen a látogatást követő sajtótájékoztatón leszögezte:

Az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság tisztelete elengedhetetlenek az EU számára. Az EU-val való együttműködés alapja, hogy Törökországnak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és normákat.

A Bizottság elnöke „rossz üzenetnek nevezte”, hogy Erdoğan gyakorlatilag azelőtt döntött a nők és gyermekek jogainak védelmét szolgáló nemzetközi egyezményből való kilépésről, hogy Brüsszelben az EU és Törökország kapcsolatának jövőjéről tárgyaltak volna.

Von der Leyen azt is hangsúlyozta, hogy az EU soha nem fog habozni, ha az emberi jogok védelméről van szó, és azt szeretnék, ha a török elnök visszavonná az Isztambuli Egyezményből való kilépésre vonatkozó döntését.

Egy EU-hoz köthető forrásból az EUrologus úgy értesült, hogy Von der Leyen és Charles Michel a tárgyalások során egyértelművé tették Erdoğan előtt: az európai kormányok és közvélemény számára csak akkor elfogadható, hogy szorosabbra fűzzék a gazdasági-diplomáciai szálakat, ha Törökország tiszteletben tartja az emberi jogokat, a nők jogait, a szólás- és sajtószabadságot.

Hasonlóképpen, az EU csak akkor fogja a Törökország számára annyira fontos vámreformot és vízumliberalizációt keresztülvinni, ha Ankara továbbra is a Földközi-tengeri viszály megoldásán dolgozik Görögországgal és Ciprussal, és tartósan visszavesz a konfliktuskereső retorikákból és egyoldalú lépésekből.

Az EU-s vezetők a gazdasági együttműködés mellett a migráció megállítása érdekében kötött 2016-os megállapodás jövőjéről is tárgyaltak Erdoğannal, melyről Von der Leyen azt mondta:

Komolyan támogatom, hogy az EU továbbra is segítse a Törökországban élő mintegy 4 millió menekültet az európai szolidaritás jegyében, illetve a stabilitásba való közös befektetésként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Nyolc baleset és mind ugyanott - tanulságos videót adott ki a rendőrség

Nyolc baleset és mind ugyanott - tanulságos videót adott ki a rendőrség

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét