szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság hétfőn benyújtotta a tagállamoknak azt a javaslatot, amelynek célja, hogy enyhítsék az EU-ba történő nem alapvető utazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, figyelembe véve az oltási kampányok előrehaladását és a világ járványügyi helyzetének alakulását.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A brüsszeli testület előterjesztése arra irányul, hogy szabadon utazhassanak az EU-ba a jó epidemiológiai helyzetben lévő országok polgárai közül azok, akik az EU által engedélyezett vakcina utolsó ajánlott adagját legalább 14 napja megkapták. Ez utóbbi – a tagállamok egyéni döntése alapján – kiterjeszthető azokra az oltásokra, amelyek a WHO sürgősségi felhasználási listáján a jóváhagyottak között szerepelnek. Jelenleg ez az EMA által már engedélyezett oltásokon kívül az indiai Covishieldre vonatkozik. A WHO-nál hamarosan várható a két kínai, a Sinopharm és a Sinovac jóváhagyása, az orosz Szputnyik esetében azonban ennek még céldátuma sincsen.

A tagállamok arra vállalnának kötelezettséget a javaslat értelmében, hogy ezen a személyek a júniusban bevezetendő digitális zöldigazolás tulajdonosaival azonos elbírálás alá esnének. Vagyis nem kellene nekik sem tesztelniük, sem karanténba vonulniuk. Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül és az EU-n kívül élőkre vonatkozóan egyaránt van/lesz érvényes szabályozás. Az Európai Bizottság azt kéri, hogy amíg a digitális zöldigazolás nem működik teljeskörűen, addig a tagállamok saját hatáskörben, de ezzel a tartalommal szabályozzák a harmadik országokból történő beutazásokat.

A javaslat kitér a családjukkal utazó be nem oltható gyermekekre is, akikről 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük.

Ezenkívül a Bizottság azt javasolja, hogy – az EU járványügyi helyzetének alakulásával összhangban – emeljék az új Covid–19-esetek számához kapcsolódó küszöbértéket azon országok listájának meghatározásához, amelyekből minden beutazás engedélyezett. Ezzel ezt a listát tovább lehet bővíteni. Ez a küszöbérték jelentősen a mostani uniós érték alatt van.

Az új mutánsok megjelenése miatt azonban a javaslatban van egy vészfékmechanizmus is. Ez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy gyorsan cselekedjenek és ideiglenesen szigorú minimumra korlátozzák az érintett országokból érkező összes utazást a megfelelő egészségügyi intézkedések bevezetéséhez szükséges időre. A javalat nem érinti az alapvető fontosságú utazásokat (például diplomaták, egészségügyi személyzet), amelyet jelenleg sem korlátoznak.

A javaslatról már ezen a héten szerdán tárgyalnak a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!