szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Nem titkolta a portói szociális csúcstalálkozóra érkező Orbán Viktor, hogy gondja van a “gender” kifejezéssel, mert szerinte keresztény megközelítésben nem lehet ezt a szót használni.

A Reuters nyomán a hvg.hu is megírta, hogy a magyar és a lengyel kormány miatt húzhatják ki a pénteken kezdődő EU-csúcs zárónyilatkozatából a „nemek közötti egyenlőség” kifejezést.

Mateusz Morawieczki és Orbán Viktor amiatt tiltakozott, hogy a zárónyilatkozatba teendő vállalások körébe a „nemek közötti egyenlőség előmozdítása” is beletartozott volna. Ez a kifejezés így kikerült a dokumentumból (amely még mindig nem a végleges verzió), és csak ennyi olvasható a hírügynökség szerint: „Erőfeszítéseket teszünk a diszkrimináció elleni harcban és a nemek közötti különbségek csökkentéséért (…) és az egyenlőség előmozdításáért”. A csúcs előtt aztán kiderült, Orbánnak a nem angol megfelelőjével, a "gender" szóval van baja. A miniszterelnök a következőt mondta egy újságírói kérdésre:

Mi, keresztények, a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott, néha jelent valamit a férfiak és nők között, nem szeretnénk ezt az ideológiai vitát összekeverni a férfiak és nők közötti egyenlőség iránti határozott elkötelezettségünkkel.

Orbán amiatt is panaszkodott, hogy ezt a megközelítését mindig elutasítják, de „ez az európai politika”. A csúcstalálkozó témájával kapcsolatban pedig elmondta, hogy a szociális kérdésekben Magyarországnak egy jól működő modellje van, amely a teljes foglalkoztatáson, erős családtámogatási rendszeren és a munkaalapú társadalmon alapul. A miniszterelnök szeretné ez ügyben a magyar gyakorlat tapasztalatait megosztani a kollégáival.

Hogy gender-ügyben végül mi kerül a szövegbe, az majd csak az esti órákban derül ki. Ez a vita egyébként nem új, a tavaly októberi csúcstalálkozón Orbán Viktor ellenkezése miatt háromnegyed órát vitatkoztak az állam- és kormányfők azon, hogy mit jelent a gender és hogy szerepelhet-e ez a szó egy EU–Afrika-csúcstalálkozó záródokumentumában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!