szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezért érdemes volt két női minisztert is kivinnünk Portóba.

A magyar és a lengyel kormány miatt húzhatják ki a pénteken kezdődő EU-csúcs zárónyilatkozatából a „nemek közötti egyenlőség” kifejezést – értesült diplomáciai forrásokból a Reuters. A Portóban hivatalosan pénteken kezdődő informális találkozó témája a társadalmi felzárkózás erősítése, a nyilatkozat aláírói az uniós tagországok állam- és kormányfői. A találkozó résztvevői hitet tesznek amellett, hogy a koronavírus-járványból való kilábalásban fontos szerepet kapnak a szociális szempontok.

Mateusz Morawieczki és Orbán Viktor amiatt tiltakozott, hogy ebbe a „nemek közötti egyenlőség előmozdítása” is beletartozott volna. Ez a kifejezés így kikerült a dokumentumból (amely még mindig nem a végleges verzió), és csak ennyi olvasható a hírügynökség szerint: „Erőfeszítéseket teszünk a diszkrimináció elleni harcban és a nemek közötti különbségek csökkentéséért (…) és az egyenlőség előmozdításáért”.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a szociális csúcsra szokatlanul korán, már csütörtökön megérkezett nem csak a miniszterelnök, de vele a kormány két női tagja, Varga Judit igazságügyi miniszter és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is.

A csúcs nem teljes: nem vesz rajta részt Angela Merkel német kancellár, aki videokapcsolaton csatlakozik a portugál városban tartott találkozóhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!