szerző:
hvg.hu

Eshet a hó, fújhat a szél, riogathat fagy, ma biztos, hogy békaeső esik Diósgyőrött, Nagy Lajos király egykori lovagvárában. A hatalmat pedig széles e vidéken Békakirály és Jégkirálynő gyakorolja három napon át. Ez idő tájt Miskolcon és környékén, a kilencedik alkalommal megrendezett téli fesztivál jegyében minden a pislogó békáról, de legfőképpen a kocsonyáról szól.

A miskolci fesztivál szó szerint békaesővel veszi kezdetét. Kőhajító gépek  juttatnak a magasba megannyi békát, hogy ágyúdörgés kíséretében ország-világ tudomásul vegye, eljött a kocsonyaünnep ideje.

© kocsonyafesztival.hu
Két-háromszáz évvel ezelőtt a gömörvidéki furmányosok (fuvarosok) aligha gondolták volna, hogy kedvenc téli ételük ekkora becsben lesz majd tartva. Pest felé igyekezve rendre Miskolcon álltak meg, hogy a Szentpéteri kapunál a Szarvas, a Törökfő vagy a Magyar Huszár fogadóban elköltsék vacsorájukat. Állítólag épp az utóbbi helyen, bizonyos Potyka Kati söntésében történt, hogy az egyik felső-gömöri tót fuvaros imigyen ordított fel a pincéből felhozott kocsonya láttán: ”Jáj, jáj kocsmárosné annak a kocsonyának szeme is van, csak úgy hunyorgat felim!” Potyka Kati kiszabadította a majd derékig kocsonyába dermedt, ijedten pislogó békát a tányérból, „aki” némi felmelegedés után sértetlenül távozhatott ; a fuvaros meg bekebelezte a vacsoráját. A mondás fennmaradt: pislog, mint miskolci kocsonyában a béka. S népszerűségét töretlenül megőrizte a kocsonya is.

Miskolci kocsonya (recept 4 személyre)

Hozzávalók: 1 kg vegyes kocsonyahús (fej, láb, csülök, köröm, farok, nyelv), 2 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyem gyökér, 20 szem egész bors, ízlés szerint só, őrölt piros paprika.

A húsokat alaposan megtisztítjuk (ha kell, perzseljük), megmossuk és bőven mért sós, hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt a lé, leszedjük a habját, beletesszük a megpucolt, feldarabolt zöldségeket és a borst, fokhagymát. Lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, a húsokat kicsontozva tányérokba adagoljuk, mindegyikhez teszünk felkarikázott sárgarépát, majd  a leszűrt levet ráöntjük. Hideg helyre tesszük, amikor megdermedt megszórjuk a fűszerpaprikával. Friss kenyérrel, ecetes cseresznyepaprikával tálaljuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lőrincz Zsolt Gasztro

Szezonja van: kocsonya

A finom, rezgő kocsonya hagyományos téli ételünk. Lám, még fesztiválja is van. Rengetegen rajonganak érte, de sokan ódzkodnak is tőle, mondván: zsíros és hízlal. Pedig önmagában a zsírtalanított kocsonya, pláne csak a megdermett leve szinte alig tartalmaz kalóriát. Még fogyókúrázóknak is ajánlható, ha nem zsíros hússal készül, s persze ha nem kenyérrel fogyasztjuk.

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Október 23.: Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Október 23.: Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója