Tetszett a cikk?

Ősidők óta a tojás a termékenység jelképe, az élet hordozója.

A tojás élettani értéke rendkívül magas, mert majdnem minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot illetve szénhidrátot tartalmaz - a C vitamin és élelmi rost kivételével -, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges. A tojás zsírtartalmának csupán egyharmada telített, kétharmada telítetlen zsírsavakból áll, ez arány táplálkozás élettani szempontból igen optimális.

A tojásban található, zsírban oldódó vitaminok közül nagyon fontos az A- vitamin, amely a növekedéshez és a csontfejlődéshez, a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is nélkülözhetetlen. A D-vitamin a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős,  az E-vitamin pedig nagyon hatásos antioxidáns. A tojás vízben oldódó vitaminjai közül a B2, B12, a folsav és a pantoténsav aránya jelentős. Jelentős még a tojásban a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége is.

x-yy-zzzzzzzz
Mit jelent a tojásra pecsételt kód?

x= a tyúk tartásának kódja
0- bio gazdaságban termelt tojás. Ez a legdrágább, de a legjobb minőségű tojás is egyben.
1- szabad tartásban termelt tojás. Kicsit olcsóbb, de tyúkoknak adhatnak tojtató szereket is.
2- alternatív tartásban termelt tojás. Fedett területen, hatalmas istállókban tartott tyúkok tojásai. Ezzel a módszerrel kivédhető a madárinfluenza, hiszen a tyúkok nem találkoznak vadon élő szárnyasokkal.
3- ketreces tartásból termelt tojás. Ez a legolcsóbb tojás, és egyben a legkegyetlenebb tyúktartási módszer.
y- termelő ország kódja
z- termelő telep azonosítója
Leggyakrabban a tyúktojást fogyasztjuk, de ehető a fürjtojás, a kacsatojás, a strucctojás is. A közhiedelemmel ellentétben a tojás héjának a színe nem a minőség függvénye. Mindegy, hogy fehér vagy sárga, barnás -  csakis a belseje számít.

A tojás sárgájának színe leginkább a tyúk fajtájának a függvénye, bár valamennyire változhat a tartás minőségétől függően, a kapirgálós tyúké ugyanis kicsit sötétebb, mint a ketreces tartású szárnyasoké. Sajnos azonban ez sem biztos módja a minőség megítélésének, ugyanis gyakran etetnek a tyúkokkal olyan ártalmatlan festékanyagot, amitől tojásuk sárgája szinte narancs színű, kukoricát még sem láttak soha.

Az igazi nagy kérdés, hogy friss-e a tojás. A tojásokat három napon belül csomagolják. Ebbeli állapotában egy tál vízben lesüllyed a víz aljára, és ott vízszintesen eldől. A frissen tojt tojásban ugyanis a héjon belül egy kis „légzsák” található, és mivel a tojáshéj lyukacsos szerkezetű, a tojás nedvességtartalma folyamatosan csökken. A  légzsákba folyamatosan levegő szivárog a nedvesség helyére, így idővel, nagyjából egy hét elteltével a tojás keskenyebb végével lefelé el kezd billegni a vízben, míg a 2-3 hetes tojás, ami még fogyasztásra alkalmas (megfelelő  tárolás mellett) vízszintesen áll a vízben. A tojás körülbelül 3-4 hétig tartható el hűtőben.

Majonézhez, fagylalthoz csak az igazán friss tojásokat használjuk a szalmonella fertőzés elkerülésére. A régebbi tojásokat főzzük keményre, vagy süssünk belőlük süteményt. A megvásárolt tojásokat tárolás előtt nem szabad megmosni. Így megtartjuk a tojás természetes védőrétegét, ami megakadályozza, hogy a levegő bejusson a tojásba. Ha ezt a réteget lemossuk, a tojás pár nap alatt megromlik.

Természetesen a tojáson gyakran szennyeződések találhatóak, ezért tartsuk mindig külön, elzárt dobozban őket, és csak felhasználás előtt mossuk le. Jó tudni, hogy a megmosott, majd kávédarálóval porrá őrölt tojáshéjjal dúsíthatjuk a lisztet is (1 kg liszthez 1 evőkanálnyi tojáshéjport téve) így megelőzhetjük a csontritkulást. Akinek módja van rá ne dobja ki a tojás héját, hanem összetörve dobja komposztálóba.

Receptek (Oldaltörés)


Zsidó (más néven: lengyel) tojás

10 kemény, főtt tojás, villával összetörve, vagy lereszelve, 2 nagy fej hagyma felaprítva (újhagymával is nagyon finom, hogy a lilahagymáról ne is beszéljünk) 4 kanál libazsír, mustár, só, bors. Ha éppen szem előtt van, mehet bele egy csipetnyi pirospaprika is.

A hozzávalókat keverjük össze, és hűtsük be. Kínáljuk pirítóssal.

Töltött tojás

10 kemény  főtt tojás, 3 levélke zsálya, 10 dkg csirkemáj, 2 szál újhagyma, 1 evőkanál dijoni mustár, só, bors.

A tojásokat hosszában vágjuk félbe, és egy tálba vegyük ki a sárgájukat. A kis darabokra vágott csirkemájat kevés zsiradékon süssük meg, sózzuk, borsozzuk, majd fűszerezzük a felaprított zsályával. Villával szétnyomkodva keverjük a tojás sárgájához a mustárral, és a felszeletelt újhagymával együtt. Töltsük vissza a tojások fehérjébe. A tetejére csippentsünk petrezselymet. (Csirkemáj helyett a húsvéti sonka reszlijét  is felhasználhatjuk).


A szerző blogja: fuszereslelek@blogspot.com

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

Tojás hadműveletek: segítség kezdő férfiaknak

A nők gazdasági és társadalmi pozícióik erősödésével párhuzamosan megkezdődött kivonulásuk a konyhából. Néhány férfi ezt megelőzően is előfordult olykor a konyhában, de tevékenységük többnyire kimerült egy-egy szaftos pörkölt és a karácsonyi halászlé elkészítésében. Sorozatunkkal elsősorban azoknak szeretnénk segíteni, akik, most próbálkoznak az első konyhai lépésekkel.