Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"6754e4d2-603c-49dc-8206-8f646121362e","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Bátonyi Péter műemlékes szakember és kormányfőtanácsos a Partizán műsorában bizonyítékokkal támasztotta alá, hogyan minősítenek át jogszerűtlenül műemlékeket, hogy a tulajdonosai azokat részben, vagy egészében lebonthassák.","shortLead":"Bátonyi Péter műemlékes szakember és kormányfőtanácsos a Partizán műsorában bizonyítékokkal támasztotta alá, hogyan...","id":"20241127_Batonyi-Peter-Partizan-muemlekek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6754e4d2-603c-49dc-8206-8f646121362e.jpg","index":0,"item":"a4714156-d017-4bda-aa8b-b84eee8b7690","keywords":null,"link":"/itthon/20241127_Batonyi-Peter-Partizan-muemlekek","timestamp":"2024. november. 27. 18:00","title":"Jogsértő műemlékbontások lepapírozása zajlik Lázár János minisztériumában a most kirúgott szakember szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"134757a4-a1ee-4401-80b4-6f5d8bfd3199","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Aktívan használják kiberbűnözők azt a megoldást, amely során a felhasználó csak akkor tud kilépni a Chrome böngésző egy speciális módjából, ha beírja a Google-fiókhoz tartozó jelszavát. Szerencsére több módon is lehet védekezni az adatlopás ellen.","shortLead":"Aktívan használják kiberbűnözők azt a megoldást, amely során a felhasználó csak akkor tud kilépni a Chrome böngésző...","id":"20241127_google-chrome-bongeszo-kioszk-mod-jelszo-ellopasa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/134757a4-a1ee-4401-80b4-6f5d8bfd3199.jpg","index":0,"item":"fd48a842-2d72-4d91-89d1-e42d0d3147c6","keywords":null,"link":"/tudomany/20241127_google-chrome-bongeszo-kioszk-mod-jelszo-ellopasa","timestamp":"2024. november. 27. 08:03","title":"Ha így kérik a Chrome-ban a jelszavát, nehogy beírja – mutatjuk, mit kell tennie helyette","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c4dbaf6f-bfb5-451a-834a-12dd65b88126","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Orbánnak nem kínos együttműködni autoriter rezsimekkel: a fehéroroszoknál most épült egy, a paksihoz nagyon hasonló létesítmény, a tapasztalatokat pedig megosztja a két fél. ","shortLead":"Orbánnak nem kínos együttműködni autoriter rezsimekkel: a fehéroroszoknál most épült egy, a paksihoz nagyon hasonló...","id":"20241127_die-welt-paks2","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4dbaf6f-bfb5-451a-834a-12dd65b88126.jpg","index":0,"item":"ddaaab38-6501-49ef-af78-af5e94377f7c","keywords":null,"link":"/360/20241127_die-welt-paks2","timestamp":"2024. november. 27. 07:30","title":"Die Welt: Nem tudni, mennyibe fog kerülni a magyaroknak Paks 2 drágulása, Moszkvának a háború miatt nagyon kell a pénz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2af83189-21a2-4bcc-8047-35be1f521bce","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"A cél természetesen a mentális egészség fejlesztése.","shortLead":"A cél természetesen a mentális egészség fejlesztése.","id":"20241127_Most-nyomjuk-el-vagy-ne-nyomjuk-el-a-negativ-gondolatokat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2af83189-21a2-4bcc-8047-35be1f521bce.jpg","index":0,"item":"58392911-e667-4ffe-bc04-22216a547b2b","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20241127_Most-nyomjuk-el-vagy-ne-nyomjuk-el-a-negativ-gondolatokat","timestamp":"2024. november. 27. 13:10","title":"Most nyomjuk el, vagy ne nyomjuk el a negatív gondolatokat?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0e5b23e2-475d-4e46-919c-3e71e6a6457c","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Egy nagy hullám borította fel a turistahajót, hét embert még keresnek.","shortLead":"Egy nagy hullám borította fel a turistahajót, hét embert még keresnek.","id":"20241127_tulelo-voros-tenger-elsullyedt-hajo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e5b23e2-475d-4e46-919c-3e71e6a6457c.jpg","index":0,"item":"4c97b0e3-2adb-4159-8b08-78c39ab905d7","keywords":null,"link":"/vilag/20241127_tulelo-voros-tenger-elsullyedt-hajo","timestamp":"2024. november. 27. 06:03","title":"Öt túlélőt találtak a Vörös-tengerben egy nappal azután, hogy elsüllyedt a hajójuk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b74a780-3400-4572-8179-ddce497a154e","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"Kritikák érték a szervezetet, mert a versenyen állítólag más küzdősportból érkezett, tapasztalt versenyzők küzdöttek kezdő taekwondósokkal.","shortLead":"Kritikák érték a szervezetet, mert a versenyen állítólag más küzdősportból érkezett, tapasztalt versenyzők küzdöttek...","id":"20241127_magyar-taekwondo-szovetseg-orszagos-bajnoksag-kick-box-serules","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b74a780-3400-4572-8179-ddce497a154e.jpg","index":0,"item":"32aa31d9-116a-44b9-b107-174e0589e007","keywords":null,"link":"/sport/20241127_magyar-taekwondo-szovetseg-orszagos-bajnoksag-kick-box-serules","timestamp":"2024. november. 27. 12:24","title":"Még „tájékozódik” a taekwondoszövetség az országos bajnokságon történtek ügyében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c86448c4-858b-4f46-860e-fa9a0fea84e6","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A nyomozás jelenleg a felderítési szakaszban van.","shortLead":"A nyomozás jelenleg a felderítési szakaszban van.","id":"20241128_nyomozas-hutlen-kezeles-gyanu-megyei-szakkepzeri-centrum-polt-peter-toth-endre","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c86448c4-858b-4f46-860e-fa9a0fea84e6.jpg","index":0,"item":"ad7683d8-71d3-4891-95ca-25be2bc4d910","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241128_nyomozas-hutlen-kezeles-gyanu-megyei-szakkepzeri-centrum-polt-peter-toth-endre","timestamp":"2024. november. 28. 14:31","title":"Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak egy megyei szakképzési centrum kancellárja és gazdasági vezetője ellen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c14017cf-cf95-4072-ac3d-e1b0e892af12","c_author":"MTI","category":"sport","description":"A forduló rangadóján a Bayern München legyőzte a Paris Saint-Germaint.","shortLead":"A forduló rangadóján a Bayern München legyőzte a Paris Saint-Germaint.","id":"20241127_bl-leipzig-manchester-city-feyenoord-psg-internazionale","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c14017cf-cf95-4072-ac3d-e1b0e892af12.jpg","index":0,"item":"b385835f-2a9a-478f-85eb-f66015d142e7","keywords":null,"link":"/sport/20241127_bl-leipzig-manchester-city-feyenoord-psg-internazionale","timestamp":"2024. november. 27. 05:19","title":"BL: Milánóban is kikapott a Leipzig, a Manchester City nem bírt a Feyenoorddal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Disznóvágás vagy disznótor? Legtöbbünknek igazából egyre megy. Maradjunk annyiban, az utóbbi nincs az előbbi nélkül.
A disznóvágás fontos tartalmi eleme, hogy ez egyben alkalom arra is, együtt legyen a család, összejöjjön a komaság, a barátok, és legyen ott a szomszéd öregasszony, aki majd a belet mossa…Amióta a vidékiek is leginkább a boltban veszik a húst, már nem is annyira a disznó túlvilágra segítése jelentős esemény, hanem éppen maga a tor.
Még az is meglehet, hogy a hipermarketekben olcsóbban mérik a hús kilóját, mint amennyiből a házi kikerül. Viszont a házi vágás egyértelmű előnye, hogy az állat szemünk láttára alakul át „élelmiszerré”. A hús frissessége kétségtelen, és az is biztos, hogy nem tartalmazza azokat a gyanús dolgokat, amelyek nélkül a nagyüzemi szinte elképzelhetetlen.
A disznóölés szezonja András nappal kezdődik és a farsang végéig tart. Amióta a pörzsölés már nem szalmával, hanem a propán-butángáz lángjával történik, jóval hamarabb végeznek a munkával. Ennek ellenére még hajnali sötétség van, amikor a böllér bekopog a toros házhoz. Megjegyzendő, hogy a böllér, aki – az ekkor már rosszat sejtő – állatot le fogja szúrni, nem feltétlen képzett szakember, de évtizedes tapasztalatai okán benne mindenki feltétlen megbízik. Őt és az érkező segítőket a gazda itallal kínálja – többnyire házi pálinkával, olykor szégyenszemre bolti vodkával. Egyes helyeken szokás ilyenkor früstökölni is, de ez inkább az állat leölése után szokott megtörténni.
Reggeli szíverősítő. Früstök előtt
Stiller Ákos
A disznó nem buta állat, tudja, mi következik. Nem könnyű kicibálni az ólból, és gyakran több ember is kell, hogy ledöntsék a lábáról. Ha ez sikerül, ráfekszenek, hogy mozdulni sem tud, ekkor éri a szúrás. Vérét egy lábasba fogják fel – sok helyütt hagymás sült vér a reggeli. Ha nem, mert elteszik a hurkához, mindig akad még a tavalyi kolbászból, szalonnából, de hagymás rántottát is készítenek a konyhában sürgölődő asszonyok.
A reggeli után kezdődik a disznó feldolgozása. Ennek legfontosabb tanulsága, hogy kárba semmi nem veszhet: a koponyán kívül mindent feldolgoznak. A legértékesebb részeket – a tarja, a karaj, a fartő, a comb és a csülkök – a maguk nyerseségében használják fel. Egyetlen kivétel lehetséges, hogy kolbász még készülhet belőlük. (A kolbászról bővebben itt.)
A nyelv, a gége, a tüdő, a szív, a máj, a velő és a nyesedékek egy jókora kondérba kerülnek főni. A szalonnából szép hasábokat vágnak, ezeket sózzák, majd alkalmasint füstölik. A tokaszalonna a legjobb, amit abálás után fokhagymával és pirospaprikával fűszereznek. A kisebb zsíros szalonnák egy másik tűzre kerülnek, itt a jókora edényben készül a zsír és mellékterméke a töpörtyű. Amióta nem kenegetik vele a kocsikereket, a hájat is zsírnak sütik ki, vagy összegöngyölve hártyájába varrják. Ezt többnyire csak besózták és füstöletlen maradt. Régebben kenyérre kenve fogyasztották. Az úgynevezett hájas tészta csak a 20. században terjedt el.
A kondérból kikerülő megfőtt belsőségek egy részéből májas hurka, másik részéből a disznósajt (más néven: préssajt, préshurka) készül. Ennek fő összetevői: fejhús, tokaszalonna, bőrke és a mozaikszerű vágási felület eléréséhez tesznek bele szívet, nyelvet, esetleg vesét és fület is. Mindezt a gyomorba töltik, majd lepréselik, esetleg ezt is felfüstölik.
A hurkához régi magyar szokás szerint kását főznek és ezt keverik a ledarált belsőségekkel (egyes vidékeken rizzsel vagy zsemlyével készítik, utóbbi főleg a véres hurkába kerül). Miután betöltötték a kimosott belekbe, az abálólében főzik ki a hurkát. A disznóvágást követi a disznótor. Ekkor a segítők és a vendégek végigkóstolják a disznótoros ételeket, melyeket persze bőségesen leöblítenek borokkal.
A tüdőt alaposan megmossuk és megtisztítjuk az inas, porcos részektől, majd 2 liternyi sós vízben puhára főzzük. Levéből leszűrve megdaráljuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, és zsírján üvegesre pirítjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát. A darált tüdőt összekeverjük a habosra felvert tojásokkal, az apróra vágott petrezselyemzölddel és a darával, sóval, borssal, és alaposan összekeverve pihentetjük 15 percig. A hagymás zsírt felengedjük a tüdő átszűrt főzőlevével, és felforraljuk. Annyi vízzel egészítjük ki, hogy 2 liter legyen. A tüdős masszából vizes kézzel gombócokat formálunk és belefőzzük a levesbe, amit tejföllel ízesítünk.
Sváb hurka
Hurka és kolbász. Mindkettő készülhet
Hozzávalók: 2 kg sertés fejhús, 2 kg hasaalja szalonna, 1 kg sertéstüdő, 2,5 kg sertésdagadó, 2,5 kg sertésmáj, 30 dkg só, 3 dkg őrölt bors, 10 dkg csípős paprika, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 3-4 fej vöröshagyma.
Az abalében megfőtt belsőségeket és a csíkokra vágott húst közepes tárcsájú húsdarálón ledaráljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és zsírban enyhén lepirítjuk. Hozzákeverjük a ledarált tölteléket, majd a fűszerekkel jól összedolgozzuk. Ezután sertés vastagbélbe töltjük, mindkét végét elkötjük, 80-90 fokos vízben szép lassan bő negyedóráig abáljuk. Hagyjuk kihűlni. Megsütve hidegen is nagyon finom, csak mihamarabb el kell fogyasztani!
A friss húsokat – tarjából, oldalasból, combból, lapockából, hasaaljából is teszünk bele – egyforma kockákra vágjuk és néhány gerezd fokhagymával lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Időnként kevergetve addig főzzük, amíg a víz elfő, addigra a friss hús meg is puhul. Ezután zsírt teszünk rá, és szép pirosra sütjük. Dinsztelt káposztával tálaljuk.
"A disznótartás már csak egy hobbi" - tudtuk meg az egyik disznóölő csapat tagjától a domaszéki böllérnapon. Bármilyen "deficites" is a disznótartás, a falu testvértelepüléseiről tucatjával érkeznek Katalin napján a böllérek, hogy kioltsák néhány koca életét.
Az amerikai-magyar médiaszociológust a témában írt sikerkönyvéről, Orbán Viktorról, Magyar Péterről, Kim Dzsongunról és az egyesült államokbeli karrierjéről kérdeztük.