szerző:
Polgár László
Tetszett a cikk?

Ha azt mondjuk, třebíči járás, Dalešice, akkor nem biztos, hogy első hajtásra bejön. De a Postřižiny már minden moziba járó, betűfaló sörbúvárnak, ám még egyszeri csehmániás sörisszának is leesik. A városka így hirdeti magát a Bohumil Hrabal regénye alapján forgatott Sörgyári capriccio óta. S nem mellesleg a Hrabal 100-ra kihozott jubileumi sör is, mi más nevet kapott volna, mint a filmbeli kisvárosét.

 

A kicsiny település bájához kétségkívül sokat tesz hozzá a helyi sörgyár. Az ember szinte nem is érti, hogy mit keres ebben a kis városkában egy igazi gyár. Pedig ezen a helyen több mint 350 éve főznek sört nem kis gondossággal. A sörgyárat valószínűleg a 16. század -17. század fordulóján alapították, az első írásos emléket ugyanis 1609-ből őrzi a morva földnyilvántartás.

A Dreher birodalom

Az uradalmat és a hozzá tartozó sörgyárat 1882-ben a schwechati illetőségű söripari nagyvállalkozó, Anton Dreher vásárolta meg, aki hamarosan korszerűsítette az üzemet. Az általa telepített gépeket és berendezéseket egészen a gyár bezárásáig, 1977-ig használták.

A Dreher családon egyébként abban az időben eluralkodhatott a bevásárlási láz, mivel más csehországi sörgyárakat is megvettek. Így például a Bécstől elég távol eső észak-morvaországi Brumovban, vagy a még messzebbre levő észak-csehországi (!) Měcholupyban. És persze terjeszkedtek másfelé is: valamivel korábban, 1862-ben a pesti Kőbányai Serház Társaság serfőzdéjét is megvásárolták. Nyilván jól jövedelmezett a sörgyártás, és a Monarchia közös piaca nagy nyereséggel kecsegtetett. Jellemző adat, hogy az 1899-es évben a Monarchia területén főzött 21,3 millió hektoliter sörből mindössze 7%-ot (!) főztek a magyar koronához tartozó területeken, Ugyanakkor a mai Ausztria, Csehország, Szlovénia területén és Lengyelországnak a Monarchiához tartozó részén közel 20 millió hektoliter (!) sör  készült.

Kisvárosi történet

1999-ben aztán új korszak köszöntött be a dalešicei gyárban a mai tulajdonosok érkezésével, akik felújították és modernizálták a gyárat, majd újraindították a termelést. A gyárban múzeumot, szállodát és éttermet alakítottak ki, valamint a mai napig ügyesen használják ki idegenforgalmi látványosságként a gyár hírnevét. Vagyis azt, hogy 1980-ban Jiří Menzel itt forgatta a Bohumil Hrabal regényéből készült világhírű filmjét, a Sörgyári capricciót, aminek eredeti címe: Postřižiny. A regény – és persze a belőle készült film is – eredetileg Nymburkban játszódik, ahol Hrabal a gyermekéveit töltötte, mivel mostohaapja az ottani sörgyár egyik vezetője volt , és persze ott is lakott a családdal. A nymburki üzem azonban meglehetősen nagy, ezért a bájos történet filmbéli helyszínéül sokkal inkább megfelelt a kicsiny dalešicei gyáracska, amely abban az időben ráadásul éppen zárva volt, így nyilván könnyebb volt forgatási engedélyeket szerezni.

Ma a gyár régi szárnyában működik az Osztrák–Magyar Monarchia Sörtörténeti Múzeuma, amelynek keretében megnézhetjük az Anton Dreher  által telepített ipari gépeket, berendezési tárgyakat és sörgyártási eszközöket; bemutatják a Dreher család történetét, valamint a filmforgatás emlékeit. A múzeum része az a bizonyos kémény is, amelyre a film egy emblematikus jelenetében Maryška és Pepín bácsi felmásznak.  

Az újraindult idő

©

A múzeumban, a gyár udvarán, az étteremben és a múzeumi boltocskában úgy érezhetjük, hogy 100 évet visszamentünk az időben, a Dreherek, a Monarchia, vagy Hrabal gyerekkorának világába. A gyár vezetősége ráadásul különféle évente ismétlődő és alkalmi idegenforgalmi rendezvénnyel is igyekszik a Csehországban egyébként igen népszerű belföldi turizmust is bevonni a gazdasági tevékenységek közé. A sörgyár régi épületének egykori pincéjében ma étterem és hatalmas rendezvényterem található. Az étterem 2010-ben a Deník napilap szavazásán elnyerte az olvasók kedvenc vendéglője címet. Ezt kellemes atmoszférája és kitűnő konyhája mellett nyilván a helyben készült ugyancsak kiváló söröknek is köszönheti. Dalešicében jelenleg három féle állandó, és két alkalmi sörtípust főznek.

Az aranyszínű 11º-os Dalešicei világos ászok enyhén aranyló színű, telített malátás, a žateci komlótól finoman kesernyés. A 13º-os Dalešicei májusi speciál világos szűretlen, sötéten aranyló színű, telített malátás ízű. A szintén 13º-os szűretlen barna speciál Fledermaus, vagyis  Denevér  sötéten bíbor színű, erősen komlózott  sör mellett az alkalmanként gyártott négyszer komlózott Wiener és a  félbarna Kouřící Králík, vagyis a Dohányzó Házinyúl alkotja a gyár teljes választékát. Utóbbit kortyolgatva akár egy szivarfüstös lokált  is vizionálhatunk magunknak.

Minden magyar sörisszának őszintén ajánljuk, hogy – ha lehetősége adódik – kóstolja meg ezeket a nem mindennapi söröket.

 De legalább  koccintson a Hrabal centenáriumra egy pofa jóféle - akár a Nymburgból való jubileumi -  cseh sörrel a mostani budapesti cseh sörfesztiválon (a Városháza parkban majdnem egy hónapon át csapolnak), vagy valamelyik jó kis itthoni cseh sörözőben.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Tízből hat hal belepusztulhat a klímaváltozásba

Tízből hat hal belepusztulhat a klímaváltozásba

Lépjen csak fel a Google-re, úgy nézegetheti a dinókat, mint korábban soha

Lépjen csak fel a Google-re, úgy nézegetheti a dinókat, mint korábban soha

Nem változtattak a szokásaikon az autósok az ingyenes parkolás miatt

Nem változtattak a szokásaikon az autósok az ingyenes parkolás miatt