szerző:
Haulitus Anikó

A nyár pirosló, karmazsin színű ajándéka a paradicsom. Nemcsak a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, de a mediterrán receptek szinte mindennapos szereplője.

Ez a mutatós, kerek, messziről pirosló ,,gyümölcszöldség” Közép-Amerikából származik, és Európában csak a XVI. században vált ismertté. Nevének eredetét az azték ,,tomatl” névre vezetik vissza, Itáliában aranyalmának, azaz pomo d’ oro-nak nevezik, a provánsziak is nagyra tartják, egyenesen a szerelem almájának nevezik. Nemhiába, hiszen sok helyen úgy tartották, a paradicsom afordiziákumként is megállja a helyét.

A XIX. században még csak a tehetősebb, úri családok asztalán piroslik, de a század végére már sokan élvezhetik lédús zamatosságát.

Nagyon jól tesszük, ha gyakran fogyasztunk paradicsomot, hiszen nagyon értékes anyagokkal látja el szervezetünket. A kiugróan magas C-vitamintartalom mellett A-provitamin-, B- és E-vitamin tartalma is jelentős. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor, a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas. Egyik legértékesebb anyaga minden bizonnyal a likopin, ami antioxidánsként segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását. Érdemes tudni, hogy a likopin vízben nem, csak zsírban oldódik, így jól tesszük, ha a paradicsom mellé vajas kenyeret eszünk. A paradicsomnak nagyon alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg mindössze 15 kalóriát tartalmaz.

©

Akkor most indulás a piacra, zöldségeshez, és válogassunk paradicsomot! Mindig érett, de még kemény, sérülés nélküli paradicsomot vegyünk. A puhább példányok inkább befőzésre alkalmasak. Ha befőzünk, ne spóroljunk az idővel – mindenképpen válogassuk át a paradicsomokat, mert egyetlen túlérett, rosszízű példánytól is a teljes mennyiség kárba veszhet. A friss paradicsom héja feszes, nem ráncos és fényes.

Az érzékeny gyomrúak jobban teszik, ha fogyasztás, főzés előtt eltávolítják a héját, mivel így könnyebben emészthető. Ha tetejét bevágva nagyon forró vízbe tesszük egy-két percre, akkor a hája könnyedén lehúzható.

A paradicsomot, mint alapanyagot igazán sokoldalúan használhatjuk fel. Nyersen, salátákhoz, töltött paradicsomként. Az olasz konyha szinte elképzelhetetlen nélküle, Talán nincs is olyan pizza, amin ne piroslana valamilyen formában.

Gyerekek kedvence a paradicsomleves, vagy a ketchup, ilyenkor nyáron érdemes töltött paprikát készíteni friss paradicsomból. Remek hűsítő ilyenkor a nyáron a friss paradicsomból készült ivólé – amely a népszerű Bloody Mary koktél alapja is.

Jól tesszük, ha a paradicsomhoz és abból készült ételekhez zöldfűszereket is használunk. Jól illeszkedik hozzá az oregano, a bazsalikom, a petrezselyem, a kapor és a kakukkfű, de a fokhagymával is kellemes párost alkot.

 Receptek

  

©

PIKÁNS KETCHUP HÁZILAG

2 kg érett, puhább paradicsom

2 dl vörösborecet      

25 dkg barnacukor

4 közepes fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

2 evőkanál apóra vágott friss bazsalikom

3 teáskanál őrölt koriander

1 evőkanál őrölt kömény

2 teáskanál frissen őrölt fekete bors

4 szem szegfűszeg

2 teáskanál finomra reszelt gyömbér

ízlés szerint só

olívaolaj

 

A paradicsomokat dobjuk 1 percre forrásban lévő vízbe, majd távolítsuk el a héjukat. A zöld csutka részét vágjuk ki.

A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apróra. Öntsünk egy lábasba olívaolajat és pároljuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a fűszereket és pároljuk tovább.

A paradicsomot vágjuk kockára, adjuk a hagymás-fűszeres keverékhez. Időnként meg-megkeverve forraljuk fel, majd botmixerrel keverjük simára. Adjuk hozzá a vörösborecetet és a cukrot, majd ismét forraljuk fel.

Ha felforrt, akkor töltsük tiszta, fertőtlenített üvegekbe. Zárjuk le, pár percre állítsuk az üvegeket fejre, majd 24 órára tegyük szárazdunsztba.

 

OLASZ ZÖLDBAB

1 kg friss vagy mélyhűtött zöldbab

4 nagyobb, érett paradicson

4 gerezd fokhagyma

4 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt fekete bors

2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom vagy oregano

20 dkg ízesebb reszelt sajt

 

A zöldbabot tisztítsuk meg és vágjuk 3-4 cm-es darabokra. az olívaolajat öntsük egy lábasba, melegítsük fel, majd pároljuk meg rajta a zöldbabot. A paradicsomnak forró vízbe mártva húzzuk le a héját, vágjuk apró kockára, nyomjuk össze, majd adjuk az összezúzott fokhagymával együtt a zöldbabhoz. Pár percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket és reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Nyári könnyű vacsoraként önálló fogásként is nagyon finom, de húsokhoz köretként is megállja a helyét.

 

SAJTOS SÜLT PARADICSOM

4 nagyobb, érett paradicsom

2 nagyobb mozzarella sajt

12 dkg kéksajt

4 gerezd fokhagyma

1 közepes fej lilahagyma

4 evőkanál olívaolaj

1 púpos evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom

1 csokor petrezselyem apróra vágva

frissen őrölt fekete bors

őrölt fehér bors

 

A paradicsomot és a mozzarella sajtot kb. 1 cm vékony szeletekre vágjuk, és a karikákat felváltva lerakjuk egy tűzálló tálba. Az olívaolajhoz hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket és megkenjük vele paradicsomos-sajtos réteget.  Meghintjük összemorzsolt kéksajttal és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Friss fehér bagettel vagy pirítóssal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Veszélyes észak-amerikai fűfaj terjed Magyarországon

Veszélyes észak-amerikai fűfaj terjed Magyarországon

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Lebontani nem fogja a NER-t Karácsony Gergely, de felidegesíteni még tudja

Lebontani nem fogja a NER-t Karácsony Gergely, de felidegesíteni még tudja

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánymédia egyik lapja

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánymédia egyik lapja

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant