szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Ha unjuk már a burgonya és a rizs édeskettesét, és nem egyszer időszűkében vagyunk, akkor legyen otthon mindig kuszkusz. Az arab konyha mindennapos alapanyaga egyre több helyen kapható itthon, és a bisztrók egyik kedvenc körete is lett. Amellett, hogy gyors , nagyon finom saláta és desszert is készíthető belőle.

 

A berber eredetű étel jelentése:”jól megsodort” – az elkészítés mikéntjére utal. Durumbúza–darából, kézzel készül. Egészen picike golyócskákat sodornak, amelyek a lisztben hempergőzés után, szétterítve mennek is napfürdőzni, azaz száradni. Az arab országokban ma is gyakran otthon készítik. Nagyon jól illik szaftos, szószos húsételekhez, ragukhoz. Gyorsan és egyszerűen remek fogásokkal dobhatjuk fel a házi repertoárunkat.

Az autentikus, arab helyeken leggyakoribb elkészítése módja, amikor a kuszkuszt a hozzá tálalt, általában szaftos étel gőzében főzik. Bár ez kissé hosszadalmasabb, de így átveszi az étel és a fűszerek ízét, zamatát, nem tapad össze. Ehhez speciális, több szintes főzőedényt használnak. Ezt helyettesíthetjük egy nagyobb lábassal, amire gőz  fölé, szitában odahelyezzük a kuszkuszt és lefedjük. 

  

Tippek, tanácsok:

-          A megfelelően elkészített kuszkusz nem tapad össze, pörgős és nem csomósodik.

-          Akkor lesz tökéletes, ha sose főzzük forró vízben hosszabb ideig, mert így csak összetapad, és a végeredmény pudingszerű massza lesz.

-          A leggyorsabb és legegyszerűbb eljárással készíthetünk kitűnő kuszkuszt. A titok a gőzölésben rejlik. A kuszkuszt tegyük egy nagyobb tálba, és öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű forró vízzel és fedjük le, majd hagyjuk állni 5–6 percig. Ezután a tetején maradt felesleges folyadékot öntsük le és hagyjuk állni további 20 percig. Időnként kicsit villával keverjük át a szemeket.

Mivel a kuszkusz magában eléggé ízetlen, így bátran használhatunk hozzá fűszereket. A csili, a római kömény, a gyömbér, a fahéj, a kurkuma, a sáfrány,a  fokhagyma is remekül illik hozzá, imádja a zöldfűszereket minden mennyiségben. Egy kevés olívaolaj vagy vaj is jót tesz neki.

©

 

ZÖLDSÉGES–MENTÁS KUSZKUSZSALÁTA

25 dkg kuszkusz

4 közepes paradicsom

1 csomag újhagyma, zöldjével együtt

2 közepes fej lila hagyma

1 konzerv zöldborsó

5 evőkanál olívaolaj

1 citrom leve és reszelt héja

2 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

1 marék apróra vágott friss menta (opció)

frissen őrölt fekete bors

 

Forraljunk 3 dl vizet, tegyük bele a sót, vegyük le a tűzről. Öntsük bele a kuszkuszt, fedjük le, és hagyjuk állni 15 percig. Amíg hűl, kockázzuk fel a paradicsomot, vágjuk fel karikára az újhagymát és apró kockára a megtisztított újhagymát. Ha a kuszkusz megdagadt, tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót. és óvatosan keverjük össze, szórjuk meg a petrezselyemmel (mentával).  

 

©

ZÖLDSÉGES–BÁRÁNYHÚSOS KUSZKUSZ

50 dkg bárányhús

25 dkg kuszkusz

12 dkg konzerv csicseriborsó

1 közepes cukkini, karikára szelve

1 nagyobb sárgarépa, karikázva

1 nagy fej vöröshagyma, apró kockára vágva

12 dkg zöldborsó

1 dl olaj

1 dl paradicsomsűrítmény

4 gerezd fokhagyma, összezúzva

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

1 kk római kömény

1 tk őrölt koriander

frissn őrölt fekete bors

A húst vágjuk kockára. Egy lábasban melegítsük fel  az olajat, tegyük bele a kockára vágott húst, és fehéredésig pirítsuk. Ez után adjuk hozzá a a zöldségeket (ha konzerv vagy üveges, előfőzött a csicseriborsó, akkor csak az utolsó 10 percben) a hagymával együtt. 4–5 percig fedő alatt pároljuk, majd felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, hozzáadjuk a fűszereket is, és alaposan elkeverjük. Lassú tűzön legalább 1 órát főzzük lefedve.

Elkészítjük a kuszkuszt a fent ismertetett módok valamelyikén. A zöldséges, szaftos húst a kuszkusszal tálaljuk.

Megjegyzés: Természetesen elkészíthetjük marhahússal, csirke –vagy pulykahússal is.

ASZALT GYÜMÖLCSÖS KUSZKUSZ

20 dkg kuszkusz

7 dl 2,8%-os tej

8 dkg aranymazsola

5 dkg aszalt szilva, kockára vágva

5 dkg aszalt sárgabarack, kockára vágva

1 narancs leve és reszelt héja

2 evőkanál méz

3vőkanál olvasztott vaj

2 evőkanál vaníliaeszencia

csipet fahéj

 

A kuszkuszt egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejen, a mézen és vajon kívül, és alaposan összekeverjük. A tejet forralásig hevítjük a vajjal és a mézzel, majd ráöntjük a gyümölcsös kuszkuszra. Lefedjük és 15 percig állni hagyjuk. Ez alatt a kuszkusz magába szívja a forró tejet és megpuhul. Még melegen tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell