Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Monetáris Tanács ugyanakkor üdvözölte, hogy a kormány elkötelezte magát az euróövezeti csatlakozás mellett.

Az euró 2008-as magyarországi bevezetéséről hozott július 21-i kormánydöntés alapján 2006 márciusa és 2007 márciusa között kell teljesíteni a maastrichti inflációs kritériumot, azaz ebben az időszakban a hazai áremelkedés legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációjú EU-tagország inflációs átlagát. A kritérium teljesítéséhez 2006-ban az infláció nem lehet nagyobb 3 százaléknál.
Az MNB közleménye szerint a központi bank kamat- és árfolyam-politikájával arra törekszik, hogy az egyszeri árszínvonal-emelkedés ne vezessen az inflációs várakozások növekedéséhez. Egyúttal cél az is, hogy a gazdasági szereplők alkalmazkodjanak a tartósan alacsony inflációs környezethez, és 2004-ben is folytatódjon a bérnövekedés ütemének csökkenése, mivel 2005-ben csak ebben az esetben érhető el az euró bevezetéséhez szükséges inflációmérséklődés. A dezinfláció folytatása és az inflációs céloknak az előírt időre történő teljesítése szükségessé teszi a monetáris és fiskális politika szoros együttműködését, teszi hozzá az MNB.
A jegybank hétfői határozata, amely nem változtatott az alapkamat mértékén, megfelelt a piaci várakozásoknak. A kereskedők csendes napról számoltak be a bankközi piac minden szegmensében, a forint erősödését pedig az a pozitív várakozás idézte elő, ami a piacon a hivatalos kereskedési idő után nyilvánosságra kerülő költségvetési deficithez kapcsolódott. A várakozások szerint ugyanis a júliusi hiány mindössze 60 milliárd forint lesz, de egyes vélekedések szerint a nullszaldó sem elképzelhetetlen.
Az euróval 262,70 és 263,90 forint között kereskedtek, a forint 6,54-6,96 százalék között váltogatta pozícióját a sávban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város