Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság szerdán elmarasztalta az amerikai szoftvergyártó óriás Microsoftot domináns piaci pozíciójának rosszhiszemű kihasználásáért és ultimátumot szabott a cég számára - jelentette a Reuters. A bizottság szerint a Microsoft vagy felhagy bizonyos termékeinek a Windows operációs rendszerekkel együtt történő árusításával, vagy pedig súlyos büntetésekre számíthat az ellene jelenleg is folyó trösztellenes vizsgálatban.

Az EU versenypolitikáját felügyelő biztos, Mario Monti szerint az Európai Bizottság jelentést juttatott el a Microsofthoz, amelyben a cég jelenlegi piaci gyakorlatával kapcsolatos kifogásait foglalja össze, illetve lehetséges megoldásokat is kínál a szoftvergyártó számára. A verdikt szerint a Microsoftnak választania kell: a vásárlók szabad választásának biztosítása érdekében vagy Media Player nevű multimédiaszoftvere nélkül kezdi árusítani Windows rendszereit, vagy pedig más szoftvergyártók termékeit is kínálja a Windows-csomagokban.
Monti szerint mindkét megoldás segíthet a vevők szabad választási jogának helyreállításában. E az utolsó esélye a Microsoftnak arra, hogy súlyosabb büntetés nélkül megússza az ellene már három éve folyó európai trösztellenes eljárást - jelentette ki a biztos. Az amerikai szoftvergyártónak az EU végső döntése előtt joga van még egy meghallgatáshoz, illetve írásban benyújthatja válaszát az EU ma nyilvánosságra hozott jelentésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad