Tetszett a cikk?

Sorra vonja vissza a kormány a korábban bejelentett kiadáscsökkentő intézkedéseit: január helyett még az idén megkapják 53. heti járandóságukat a nyugdíjasok, és számos esetben fennmaradhat a lakáshitelek után járó, korábban megszüntetésre ítélt adókedvezmény is. Pedig a kiadások kurtítására a büdzsé növekvő hiánya miatt nagy szükség lenne – elemzők szerint azonban a kormány érthető okokból bizonytalanul toporog a fájdalmas szigorítások előtt.

"Jelenleg azon dolgozunk, hogy a leginkább rászoruló hitelfelvevők számára a törlesztési idő első néhány évében megtartsuk a lakáshitel-kamathoz kapcsolódó adójóváírást" - mondta kedden Csabai Lászlóné, a kormány lakásügyi megbízottja. A bejelentés sokakat megnyugtathatott, főleg azután, hogy László Csaba pénzügyminiszter július közepén még az adójóváírás rendszerének teljes átalakításáról beszélt. Hasonlóan visszakozott a kormány a nyugdíjasok 53. heti járadék-kiegészítéséről is; míg korábban januárra halasztotta a kifizetést, múlt héten úgy döntött, idén decemberig megkaphatják pénzüket a nyugdíjasok. Sőt, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az özvegyi nyugdíj novemberi megemelésének ígéretével még meg is fejelte a kifizetésekről szóló jó hírt.
"Úgy tűnik, a kormány számos dolgot jelent be, de a döntések nincsenek mindig jól előkészítve" - mondta a hvg.hu-nak Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. makrogazdasági elemzője. Szerinte az utóbbi napok bizonytalanságot tükröző bejelentéseinek magyarázata az, hogy a kormány a lehetséges társadalmi konfliktusokat elkerülve próbálja a költségvetési hiány növekedését megállítani. De míg szerinte a Pénzügyminisztérium elszántságot mutat a költségcsökkentési tervek megvalósítására, a kormány politikai támogatása már korántsem olyan erős. "Egyértelmű, hogy kicsi a politikai akarat a költségvetési megszorítások véghezviteléhez" - ismerte el Nestor Barbara, a Commerzbank prágai központjának a magyar piaccal foglalkozó elemzője is. Szerinte a külföldi befektetők is érzik a kormány rövid távú kiadáscsökkentő programjának bizonytalanságait, és ezt fokozza, hogy egyelőre nem sokat tudnak a hosszabb távú tervekről.
Pedig nagy szükség lenne a határozottságra, hiszen július végére a költségvetés hiánya elérte a 602 milliárd forintot, ami az idei előirányzat több mint 72 százaléka. Bár a hiány júliusban alig növekedett, az előrejelzések szerint augusztusban újra rekordösszeggel nőhet a deficit, és év végére akár 100 milliárddal is túllépheti a nemrégiben felfelé módosított 904,3 milliárdos tervet.
A kiadások csökkentése helyett az adóbevételek emelésével stabilizálná a kormány a költségvetést, de a koalíciós huzavona miatt itt is nagy bizonytalanságba ütközik. A szocialisták elhalasztanák a személyi jövedelmadó (szja) új, 18, 26, illetve 38 százalékos adókulcstáblájának jövőre tervezett bevezetését, az SZDSZ viszont foggal-körömmel ragaszkodik a választási programjában szereplő jövő évi adócsökkentéshez. Míg az új szja-kulcsok bevezetésének elhalasztása nem jelent adóemelést, addig az általános forgalmi adó (áfa) mértékének tervezett megváltoztatása adóbevétel-növekedést hozhat. A Pénzügyminisztérium elképzelése szerint az általános kulcs 25-ről 23 százalékra csökkenne, a 12 százalékos áfa 15 százalékra emelkedne, és megszűnne az áfa-mentesség. Az elemzők szerint az adók emelése viszont csak rövidtávon mérsékelheti a költségvetés hiányát, hosszabb távon viszont drámaian ronthatja a gazdaság versenyképességét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról