Tetszett a cikk?

A jövőben szoros együttműködést alakíthat ki a MOL Rt. és a horvát INA olajtársaság a kereskedelem, a kutatás-fejlesztés és a földgáztermelés- és ellátás területén, mondta a hvg.hu-nak Áldott Zoltán, a MOL stratégiai igazgatója. Áldott megerősítette, hogy az INA kisebbségi részvénycsomagjáért fizetendő 505 millió dolláros vételáron felül a MOL 1,5 milliárd dollárt költ a horvát társaság fejlesztésére a következő öt évben.

Áldott szerint közel egymilliárd dollárt költ a magyar vállalat a horvát cég kutatás-fejlesztési tevékenységére, amelybe beletartozik horvát és külföldi kutatások kivitelezése és az INA olajmezőinek fejlesztése. Az INA két olajfinomítójának fejlesztésére 300-400 millió dollárt költene a MOL, hogy ezáltal javítsa a termelési minőségét és az INA finomítói megfeleljenek a szigorú Európai Uniós technológiai feltételeknek. A finomítói beruházások várhatóan 2006 vagy 2007 folyamán fejeződnének be, mondta Áldott. Az INA kiskereskedelmi hálózatának fejlesztése aránylag egy kisebb program keretében kerül megvalósításra.
A MOL és az INA számos területen tervez szorosabb együttműködést a folyamatban lévő privatizációs tranzakció lezárulta után, mondta Áldott. Ide tartozik az INA lehetséges részvétele a MOL oroszországi nyersolaj-beszerzéseiben, illetve a MOL alapanyag-ellátási lehetőségeinek bővülése az INA tengeri szállítmányaival. Ugyancsak elvi lehetőség nyílik a tranzitforgalom növelésére az INA 16 százalékos tulajdonában álló horvát olajvezeték-kezelő, a Janaf hálózatán keresztül, tette hozzá Áldott. A földgázpiac tekintetében a legfontosabb lehetőség Horvátország és Magyarország gázhálózatának összekötése, amely Áldott szerint nagyobb ellátási biztonságot jelenthet a horvát piacon és növelheti a MOL gázkereskedelemből származó bevételeit is. Ezen kívül elképzelhető a MOL és az INA együttműködése a földrajzilag egymáshoz közel található belföldi gázmezőkön folyó termelésben is, mondta Áldott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon