A jövőben szoros együttműködést alakíthat ki a MOL Rt. és a horvát INA olajtársaság a kereskedelem, a kutatás-fejlesztés és a földgáztermelés- és ellátás területén, mondta a hvg.hu-nak Áldott Zoltán, a MOL stratégiai igazgatója. Áldott megerősítette, hogy az INA kisebbségi részvénycsomagjáért fizetendő 505 millió dolláros vételáron felül a MOL 1,5 milliárd dollárt költ a horvát társaság fejlesztésére a következő öt évben.

Áldott szerint közel egymilliárd dollárt költ a magyar vállalat a horvát cég kutatás-fejlesztési tevékenységére, amelybe beletartozik horvát és külföldi kutatások kivitelezése és az INA olajmezőinek fejlesztése. Az INA két olajfinomítójának fejlesztésére 300-400 millió dollárt költene a MOL, hogy ezáltal javítsa a termelési minőségét és az INA finomítói megfeleljenek a szigorú Európai Uniós technológiai feltételeknek. A finomítói beruházások várhatóan 2006 vagy 2007 folyamán fejeződnének be, mondta Áldott. Az INA kiskereskedelmi hálózatának fejlesztése aránylag egy kisebb program keretében kerül megvalósításra.
A MOL és az INA számos területen tervez szorosabb együttműködést a folyamatban lévő privatizációs tranzakció lezárulta után, mondta Áldott. Ide tartozik az INA lehetséges részvétele a MOL oroszországi nyersolaj-beszerzéseiben, illetve a MOL alapanyag-ellátási lehetőségeinek bővülése az INA tengeri szállítmányaival. Ugyancsak elvi lehetőség nyílik a tranzitforgalom növelésére az INA 16 százalékos tulajdonában álló horvát olajvezeték-kezelő, a Janaf hálózatán keresztül, tette hozzá Áldott. A földgázpiac tekintetében a legfontosabb lehetőség Horvátország és Magyarország gázhálózatának összekötése, amely Áldott szerint nagyobb ellátási biztonságot jelenthet a horvát piacon és növelheti a MOL gázkereskedelemből származó bevételeit is. Ezen kívül elképzelhető a MOL és az INA együttműködése a földrajzilag egymáshoz közel található belföldi gázmezőkön folyó termelésben is, mondta Áldott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Több európai nagyvárosban is tüntetnek magyarok a túlóratörvény miatt

Több európai nagyvárosban is tüntetnek magyarok a túlóratörvény miatt

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés