Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter kormányfő egyetért Csehák Judit egészségügyi és László Csaba pénzügyminiszter keddi előterjesztésével, amiben az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer augusztus közepére tervezett bevezetésének két hetes elhalasztását kérték.

A rendszert eredetileg augusztus 16-ától vezette volna be a kormány annak érdekében, hogy a 22 milliárd forinttal 239 milliárd forintra kiegészített gyógyszerkassza túlköltését megakadályozza. Ennek értelmében a kormányzat maximálná a havonta kifizethető támogatások összegét. Az egészségbiztosító azonban felajánlotta a gyártóknak és a forgalmazóknak: ha egyéni visszafizetési szerződéseket kötnek, kikerülnek az általános támogatási rendszerből. Ha nem sikerül megállapodni minden gyártóval a visszafizetési szerződésekről, akkor viszont a kormánynak nincs más lehetősége, mint hogy szeptember 1-től bevezesse az átmeneti rendszert - közölte az egészségügyi miniszter.
"A gyógyszergyártókkal és a gyógyszerészekkel kialakult vitában a kormány a betegek érdekeit képviseli, s ehhez ragaszkodik" - hangsúlyozta a miniszterelnök kedden, amikor Csehák Judit társaságában fogadta a magyarországi gyógyszergyártók és -forgalmazók képviselőit, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara vezetőit. Medgyessy szerint az új gyógyszer-elszámolási rendszer bevezetésének szeptember elejéig történő halasztásával elegendő idő áll rendelkezésre a jelenleg még vitás kérdések rendezésére. Csehák Judit szerint a tárgyalások a szakma képviselőivel tovább folynak, így lehetőség van arra, hogy az egészségbiztosító a gyártókkal megkösse a visszafizetési szerződéseket. A miniszter elmondta, hogy a kormány a gyógyszerár-támogatási keretösszeget az idén 22 milliárd forinttal kiegészítette, és nincs mód arra, hogy a 239 milliárd forintos gyógyszerkasszát további forrásokkal növelje. Csehák szerint a megbeszélések során már a jövő évtől bevezetésre kerülő támogatási mód is szóba kerülhet, amellyel kapcsolatban a gyártók azt kérték, hogy hosszabb távú, és átláthatóbb legyen.
Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint a kormánnyal folytatott tárgyalásokon legutóbb előterjesztett visszafizetési szerződések a gyártók számára teljesen egészében elfogadhatatlanok voltak. A gyártók megértik, hogy az előirányzott összeget az idén már nem lehet túllépni, az együttműködéshez azonban garanciákat várnak a kormányzattól; többek között azt, hogy a jövőben a mostani halasztáshoz hasonló, nagy jelentőségű döntéseket hosszabb előkészületek előzzék meg - mondta. A miniszterelnök támogatta a gyártók kérését az átláthatóbb, kiszámíthatóbb gyógyszerpiaci keretek megteremtésével kapcsolatban - tette hozzá.
A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke közölte, hogy a szervezet ígéretet kapott az egészségügyi kormányzattól arra, hogy a kamara augusztus 21-én tájékoztatást kap a gyártókkal folytatott tárgyalásokról. Hávelné Szatmári Katalin szerint a szervezetnél remélik, hogy az egészségbiztosítónak minden érintettel sikerül megkötnie a szerződéseket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Miskolcon pótolnák be a tavaly elmaradt, idén megszűnő POSZT-ot

Miskolcon pótolnák be a tavaly elmaradt, idén megszűnő POSZT-ot