Medgyessy Péter kormányfő egyetért Csehák Judit egészségügyi és László Csaba pénzügyminiszter keddi előterjesztésével, amiben az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer augusztus közepére tervezett bevezetésének két hetes elhalasztását kérték.

A rendszert eredetileg augusztus 16-ától vezette volna be a kormány annak érdekében, hogy a 22 milliárd forinttal 239 milliárd forintra kiegészített gyógyszerkassza túlköltését megakadályozza. Ennek értelmében a kormányzat maximálná a havonta kifizethető támogatások összegét. Az egészségbiztosító azonban felajánlotta a gyártóknak és a forgalmazóknak: ha egyéni visszafizetési szerződéseket kötnek, kikerülnek az általános támogatási rendszerből. Ha nem sikerül megállapodni minden gyártóval a visszafizetési szerződésekről, akkor viszont a kormánynak nincs más lehetősége, mint hogy szeptember 1-től bevezesse az átmeneti rendszert - közölte az egészségügyi miniszter.
"A gyógyszergyártókkal és a gyógyszerészekkel kialakult vitában a kormány a betegek érdekeit képviseli, s ehhez ragaszkodik" - hangsúlyozta a miniszterelnök kedden, amikor Csehák Judit társaságában fogadta a magyarországi gyógyszergyártók és -forgalmazók képviselőit, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara vezetőit. Medgyessy szerint az új gyógyszer-elszámolási rendszer bevezetésének szeptember elejéig történő halasztásával elegendő idő áll rendelkezésre a jelenleg még vitás kérdések rendezésére. Csehák Judit szerint a tárgyalások a szakma képviselőivel tovább folynak, így lehetőség van arra, hogy az egészségbiztosító a gyártókkal megkösse a visszafizetési szerződéseket. A miniszter elmondta, hogy a kormány a gyógyszerár-támogatási keretösszeget az idén 22 milliárd forinttal kiegészítette, és nincs mód arra, hogy a 239 milliárd forintos gyógyszerkasszát további forrásokkal növelje. Csehák szerint a megbeszélések során már a jövő évtől bevezetésre kerülő támogatási mód is szóba kerülhet, amellyel kapcsolatban a gyártók azt kérték, hogy hosszabb távú, és átláthatóbb legyen.
Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint a kormánnyal folytatott tárgyalásokon legutóbb előterjesztett visszafizetési szerződések a gyártók számára teljesen egészében elfogadhatatlanok voltak. A gyártók megértik, hogy az előirányzott összeget az idén már nem lehet túllépni, az együttműködéshez azonban garanciákat várnak a kormányzattól; többek között azt, hogy a jövőben a mostani halasztáshoz hasonló, nagy jelentőségű döntéseket hosszabb előkészületek előzzék meg - mondta. A miniszterelnök támogatta a gyártók kérését az átláthatóbb, kiszámíthatóbb gyógyszerpiaci keretek megteremtésével kapcsolatban - tette hozzá.
A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke közölte, hogy a szervezet ígéretet kapott az egészségügyi kormányzattól arra, hogy a kamara augusztus 21-én tájékoztatást kap a gyártókkal folytatott tárgyalásokról. Hávelné Szatmári Katalin szerint a szervezetnél remélik, hogy az egészségbiztosítónak minden érintettel sikerül megkötnie a szerződéseket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok