Tetszett a cikk?

A júliusi infláció lényegében megfelelt a várakozásoknak, augusztusban és szeptemberben azonban nagyobb mértékű növekedés várható az áram, illetve a pékáruk árának emelése miatt - állapította meg a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) befektetési bank. A DrKW jelenleg 6,1 százalékra teszi az év végi inflációt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a fogyasztói árak júliusban 0,3 százalékkal haladták meg a júniusi és 4,7 százalékkal a 2002 júliusi szintet. Az adat lényegében megegyezik a DrKW 4,6 százalékos várakozásával.
A bank elemzése azonban arra int, hogy bár a júliusi adat megerosíti a korábbi trendet, augusztusban a 9 százalékos átlagos áramár-emelkedés várhatóan legalább 0,3 százalékpontos általános növekedést hoz majd. Szeptemberben ennél is nagyobb változás várható a pékáruk tervezett 18-22 százalékos emelése miatt. Emellett a maginflációban is helyet kapó élelmiszerárak emelkedése is bármikor várható az aszály hatásának piaci árakba történo begyuruzésével.
Mindezek miatt valószínű, hogy a központi bank ez évre kitűzött 3,5-4,5 százalékos inflációs terve nem teljesül - véli a DrKW, amely jelenleg 6,1 százalékra teszi az év végi inflációt. Ez pedig azt is jelenti, hogy a pénzügyi szigor enyhítésére csak kevés mozgástér marad - véli a befektetési bank elemzése. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt