Tetszett a cikk?

Új olajvezeték építéséről és napi 100 ezer hordó olaj Ausztriába szállításáról írtak alá egyetértési nyilatkozatot a Jukosz orosz olajipari óriásvállalat és az OMV osztrák konszern képviselői szerdán. Az osztrák vállalat reméli: az orosz óriásvállalattal kötött megállapodással az OMV javítani tudja pozícióit.

A megállapodás szerint mintegy 28 millió euró beruházási költséggel új olajvezeték épül Pozsony és Schwechat között. A körülbelül 60 kilométeres új csőkígyót 2006 januárjában kell üzembe helyezni. Az új vezetéken, amelyből 50 kilométer osztrák területen húzódik majd, 2006-tól fokozatos fejlesztéssel mintegy 5 millió tonna orosz olaj juthat el a schwechati finomítóba. A vezeték megépítésére vegyes vállalatot alakít a két cég, amelyben a Jukosz 74, az OMV pedig 24 százalékkal vesz részt.
Gerhard Roiss, az OVM finomításért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a megállapodással a konszern évi 8 millióról 6 millió tonnára tudja csökkenteni olajszállításait Triesztből az Adria-Bécs vezetéken (AWP) keresztül, így az új csővezetéken érkező orosz olaj körülbelül 1 dollárnyi árelőnyt biztosít majd hordónként a Brenthez viszonyítva. Roiss szerint az orosz óriásvállalattal kötött megállapodással az OMV költségarányosan javítani tudja a pozícióit a szomszédos országokkal - közöttük a Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal - folytatott olajfeldolgozó versenyében. A térségben egyébként Szlovákia és Magyarország jelentik a Jukosz legnagyobb vásárlóit; e két ország együtt 7,2 millió tonna olajat vásárol. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy majom fogja eljátszani Robbie Williamst

Egy majom fogja eljátszani Robbie Williamst

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét