Német statisztikák szerint az ország gazdasága 0,1 százalékkal kevesebbet teljesített az év második negyedévében az első negyedhez képest, vagyis Európa legnagyobb gazdasága 2003 első felében recesszióban volt. Az év egészére stagnálást várnak a szakértők.

Miután a nemzeti termék (GDP) az év első negyedében 0,2 százalékkal esett, a két egymást követő negyedévi csökkenés azt jelenti, hogy a német gazdaság két éven belül már másodszor került recesszióba. A második negyedévi visszaesést a statisztikai hivatal annak tulajdonítja, hogy a kivitel visszaesését nem tudta kiegyensúlyozni a csak csekély mértékben emelkedő hazai kereslet.
Az adat egybecseng a szakértők prognózisával, akik szintén 0,1 százalékos csökkenésre számítottak a második negyedévre. Éves összevetésben a második negyedben a GDP 0,6 százalékkal csökkent, szemben a szakértői jóslatokban szereplő 0,1 százalékos éves GDP-csökkenéssel. A szakértők értékelése szerint az iraki háború, az erős euró és több más tényező is szerepet játszott a visszaesésben. A hazai keresletre alapozódó élénkülésre nem lehet számítani a közeljövőben sem.
Az előrejelzések szerint a harmadik negyedévben is stagnálás várható, némi élénkülés a külföldről jövő keresletre alapozva majd csak a negyedik negyedévben következhet be. 2003 egészében tehát várhatóan stagnálni fog a németországi GDP. A jövő évben végrehajtódó adómérséklés erős ösztönzést ad, arra azonban elég lehet, hogy stabilizálja a gazdaságot. A gyenge olasz és német adatok ismeretében a szakértők az egész eurózónában stagnálásra számítanak a második negyedévben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét