Tetszett a cikk?

Német statisztikák szerint az ország gazdasága 0,1 százalékkal kevesebbet teljesített az év második negyedévében az első negyedhez képest, vagyis Európa legnagyobb gazdasága 2003 első felében recesszióban volt. Az év egészére stagnálást várnak a szakértők.

Miután a nemzeti termék (GDP) az év első negyedében 0,2 százalékkal esett, a két egymást követő negyedévi csökkenés azt jelenti, hogy a német gazdaság két éven belül már másodszor került recesszióba. A második negyedévi visszaesést a statisztikai hivatal annak tulajdonítja, hogy a kivitel visszaesését nem tudta kiegyensúlyozni a csak csekély mértékben emelkedő hazai kereslet.
Az adat egybecseng a szakértők prognózisával, akik szintén 0,1 százalékos csökkenésre számítottak a második negyedévre. Éves összevetésben a második negyedben a GDP 0,6 százalékkal csökkent, szemben a szakértői jóslatokban szereplő 0,1 százalékos éves GDP-csökkenéssel. A szakértők értékelése szerint az iraki háború, az erős euró és több más tényező is szerepet játszott a visszaesésben. A hazai keresletre alapozódó élénkülésre nem lehet számítani a közeljövőben sem.
Az előrejelzések szerint a harmadik negyedévben is stagnálás várható, némi élénkülés a külföldről jövő keresletre alapozva majd csak a negyedik negyedévben következhet be. 2003 egészében tehát várhatóan stagnálni fog a németországi GDP. A jövő évben végrehajtódó adómérséklés erős ösztönzést ad, arra azonban elég lehet, hogy stabilizálja a gazdaságot. A gyenge olasz és német adatok ismeretében a szakértők az egész eurózónában stagnálásra számítanak a második negyedévben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék